zašto je zdravlje srca stavka broj jedan

Zdravlje srca na prvom mestu: pet moćnih namirnica za karidovaskulrani sistem

Zašto je zdravlje srca baš na prvom mestu? Dobro je poznat začarani krug koji čine dijabetes i povišeni krvni pritisak – pogoršanje jednog stanja nužno vodi pogoršanju drugog.

Upravo zato je veoma važno razumeti da možete voditi računa o nivou šećera u krvi staranjem o zdravlju svoga srca. I to na jednostavan način, koristeći namirnice iz prirode koje utiču blagotvorno na Vaš kardiovaskularni sistem.

Srce – naša pumpa života

Srce je šuplji mišićni organ koji pumpa krv kroz krvotok čitavog tela pomoću stalnih ritmičkih kontrakcija. Krv sa sobom prenosi kiseonik i hranjive materije neophodne za ishranu i funkcionisanje organa, a od organa odnosi materije koje su nepotrebne ili štetne. Zdravo srce je osnova zdravog života.

Visoki krvni pritisak i dijabetes – vrzino kolo

S obzirom na to da je krvni pritisak definisan kao sila kojom krv pritiska zidove krvnih sudova, neminovno je da oštećeni krvni sudovi ne mogu doprineti normalnim vrednostima krvnog pritiska (od 120/80 do 140/90). Stoga su osobe sa dijabetesom sklonije razvijanju hipertenzije i drugih zdravstvenih komplikacija koje ona sa sobom nosi.

Međutim, uzročno posledična veza hipertenzije i dijabetesa se tu ne završava. Istraživanja su pokazala da su i osobe sa visokim krvnim pritiskom izložene većem riziku od razvijanja dijabetesa tip 2.

Vodite računa o nivou šećera u krvi starajući se o svom srcu

Jedan od najboljih načina da doprinesete zdravlju svoga srca, smanjivanju krvnog pritiska i sprečavanju kardivaskularnih poteškoća su zdrava ishrana i redovno vežbanje. Pažljivim odabirom namirnica na Vašoj trpezi i ustaljenom fizičkom aktivnošću, zdravlje srca će doći prirodnim putem.

Namirnice kao stvorene za dobro zdravlje srca

Odabir namirnica zdravih za kardiovaskularni sistem zapravo ne mora predstavljati poteškoću i trebalo bi da predstavlja rutinu svake osobe koja brine o svom zdravlju.

Najpre treba izbegavati prerađenu hranu, nezdrave ili zasićene masti, kao i nepotreban višak soli. Vaša trpeza treba da sadrži hranu bogatu dijetalnim vlaknima, integralne žitarice i hleb od celog zrna pšenice, nemasne mlečne proizvode i nemasno meso i namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama.

Pored toga, postoje i lako dostupne namirnice koje direktno utiči na zdravlje Vašeg srca.

Riba je pod moranje!

Riblje ulje je neophodno za zdravlje srca. Konzumacija lososa, skuše, haringe, jezerske pastrmke i sardike, kao i ljuskara poput ostriga, jastoga i lignji, koji su bogati omega-3 masnim kiselinama i proteinima, predstavlja važnu hranu za srce.

Navedene namirnice karakteristične su po omega-3 masnim kiselinama dugog lanca koje održavaju ritam srca, snižavaju krvni pritisak, održavaju nivo šećera u krvi, štite krvne sudove i utiču na trigliceride.

Omega-3 masne kiseline kratkog lanca, pak, nalaze se u biljkama, maslinovom ulju i orašastim plodovima. S obzirom na to da njihov učinak nije isti kao učinak njihovih parnjaka dugog lanca, ne mogu se koristi kao alternativa.

Neka odabrane riblje namirnice krase Vašu trpezu makar dva puta nedeljno!

Orašasti plodovi – hrana za mozak i za zdravlje srca

Iako orasi, bademi, laneno seme, makadamski orah i lešnici sadrže omega-3 masne kiseline kratkog lanca, izuzetno su blagotvorni za srce. Oni su bogati izvor kalijuma, magnezijuma i drugih vitamina i minerala koji se nalaze u orašastim plodovima i koji utiču na smanjenje krvnog pritiska i zatezanja krvnih sudova, kao i na holesterol.

Međutim, imajte na umu da su svi orašasti plodovi neverovatno kalorični.

Crna čokolada – imate i vi dušu!

Crna čokolada je bogata zdravim mastima i antioksidansima poput flavonoida, koji se nalazi u kakau (i u drugim namirnicama poput bobičastog voća ili spanaća), a koji utiče na snižavanje krvnog pritiska kod osoba sa hipertenzijom, obnavljanje oštećenih ćelija i jačanje zdravlja srca.

Naspram mlečne čokolade koja podiže krvni pritisak i šećer u krvi, crna čokolada obezbeđuje hranljive materije za srce. Koncentracija flavonoida u crnoj čokoladi zavisi od kvaliteta biljke kakaa koja je upotrebljena i načina njene obrade tako da birajte pametno!

Avokado za dobar holesterol

Ukoliko pokušavate da zdravom ishranom utičete na zdravlje svoga srca i nivo šećera u krvi, avokado mora postati svakodnevni deo Vašeg jelovnika.

Avokado ima nizak sadržaj šećera, a bogat je mononezasićenim mastima koje smanjuju „loš“ i ukupni holesterol dok „dobar“ holesterol čine stabilnim. Takođe blagotvorno utiču i na aktivnost insulina u organizmu, što je od izuzetne važnost za osobe sa preddijabetesnim stanjem ili dijabetesom tipa 2, kao i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Sudeći po istraživanjima objavljenim u naučnom časopisu Journal of the American Heart Association, zamenom zasićenih masti jednim avokadom dnevno krvni pritisak se može spustiti čak za 13,5 mmHg, što bi mogla biti značajna zamena za svakodnevno uzimanje određene doze lekova za pritisak.

Zeleno, volim te zeleno!

Zelena salata, spanać, blitva, kelj i krastavac su značajan izvor vitamina A, C, E i K, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma i antioksidanasa. Upravo zato spadaju u grupu namirnica najhranljiviju za srce!

Pored toga što se uz pomoć njihovih antioksidanasa eliminišu toksini iz organizma, kalijum, zajedno sa magnezijumom i kalcijom, utiče na smanjivanje posledica unosa natrijuma na krvni pritisak, snižava nivo holesterola, pomaže u otvaranju krvnih sudova čime se povećava protok krvi i snižava krvni pritisak.

Ne zaboravite i na unos zdrave tečnosti!

I u odabiru tečnosti koje unosite u organizam možete postupati podjednako mudro i starati se o zdravlju Vašeg srca bez prevelikog truda.

Voda je idealno piće, s obzirom na to da ne sadrži kalorije, a omogućava potpunu hidrataciju organizma, te utiče na Vaše zdravlje u celosti. Uobičajenih 2l vode dnevno možete oplemeniti kriškama limuna, limete ili krastavca za interesantniji ukus.

Dobru alternativu zaslađenim pićima i svakodnevnoj kafi predstavlja zeleni čaj. Njegovo blagotvorno dejstvo odnosi se na smanjivanje krvnog pritiska i triglicerida, a, s obzirom na to da sadrži kofein, sasvim je moguće dobiti dnevnu dozu energije i ispijanjem zelenog čaja.

Čak i čaša crvenog vina povremeno nije na odmet. Antioksidansi crvenog vina (resveratrol i katehin) pozitivno utiču na jačanje zidova arterija.

Priroda pre svega!

Imajući u vidu dostupnost namirnica koje imaju najbolji učinak na organizam, očigledno je da se treba okrenuti prirodi i mogućnostima koje ona nudi. U procesu staranja o zdravlju Vašeg srca ne treba zaobići ni prirodne preparate, poput CuraLin revolucionarnog suplementa, koji se sastoji od biljaka za koje je klinički potvrđeno da blagotvorno utiču ne samo na nivo šećera u krvi, već i na kardiovaskularno zdravlje.

Ritam srca – ritam zdravlja

Nikada se ne može prenaglasiti značaj ishrane ne samo u životu osobe sa dijabetesom, već i u svakodnevici svakog od nas. Stoga, jedite pametno, imajući na umu da svakom namirnicom možete usrećiti Vaše telo i ojačati Vaše srce.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci