Dijabetes i prekomerno znojenje: Da li postoji veza?

Ako imate dijabetes, moguće je da ste već iskusili prekomerno znojenje za koje niste sigurni da li je povezano sa Vašim stanjem. Tamne mrlje na delovima odeće ispod pazuha, vlažna stopala u čarapama i cipelama ili graške znoja na čelu – svi znamo da znojenje i te kako može uticati na kvalitet svakodnevice, kaoi na samopouzdanje osobe.

Međutim, da li ste znali da su osobe sa dijabetesom sklonije prekomernom znojenju, što je posledica niskog nivoa šećera u krvi i stanja nervnih završetaka u organizmu dijabetičara?

Znojenje kao proces hlađenja organizma

Znojenje predstavlja normalni fiziološki proces kojim se reguliše telesna temperatura organizma, odnosno proces kojim se oslobađa višak toplote i dolazi do hlađenja tela.

Glavnu ulogu u znojenju ima više miliona znojnih žlezda koje se nalaze u ljudskom organizmu i koje stvaraju i luče znoj. U pitanju su ekrine žlezde, najbrojnije na stopalima i dlanovima, i apokrine žlezde, najbrojnije u predelu pazuha, polnih organa i oko bradavica na grudima. Kada se telesna temperatura tela poveća, izlučen znoj isparava sa površine kože hladeći na taj način i kožu i krv ispod kože

Znoj – mnogo više od ljudskog mehanizma klime

Uloga znoja prevazilazi osnovnu funkciju hlađenja organizma. Znoj ekrinih žlezda je fiziološka tečnost koja se sastoji od vode i natrijum hlorida (soli) i zapravo nema miris! Međutim, znoj koji stvaraju apokrine znojne žlezde može biti različitog sastava (bogat mastima i belančevinama).

Znoj apokrinih žlezda pomoću glikoproteina za sebe vezuje i bakterije i teške metale prisutne u organizmu i uspešno ih izbacuje iz ljudskog tela. Upravo zbog bakterijske razgradnje tih „stranih“ materija prilikom znojenja, znoj poprima karakteristični neprijatni miris. 

Prekomerno znojenje? Niste usamljeni!

U optimalnim uslovima ljudski organizam u proseku izluči oko 700 ml znoja dnevno. Naravno, na znojenje utiče niz faktora poput spoljašnje temperature, fitičke aktivnosti, starosne dobi i zdravstvenog stanja organizma, stresa i telesne težine, kao i načina oblačenja.

Prekomerno znojenje, odnosno hiperhidroza, predstavlja stanje organizma koji izlučuje više znoja nego što je to uobičajeno u određenim uslovima. Prekomerna aktivnost znojnih žlezda može biti urođena (genetska) ili posledica karakterističnih psiho-fizičkih stanja poput trudnoće ili menopauze, kardiovaskularnih i respiratornih smetnji, gojaznosti, poremećene funkcije štitaste žlezde, ali i dijabetesa.

Disbalans dijabetesa

Jedan od najznačajnijih metaboličkih procesa – transport glukoze (šećera) do ćelija organizma u kojima se pretvara u neophodnu energiju – kod osoba sa dijabetesom se odigrava drukčije.

S obzirom na to da je organizam dijabetičara otporan na hormon insulina koji prenosi glukozu, šećer ne prodire u ćelije već ostaje u krvi. Neuravnoteženi nivo šećera u krvi kod dijabetičara utiče na gotovo sve fiziološke procese u organizmu, pa samim tim i na znojenje.

Nizak nivo šećera u krvi i prekomerno znojenje

Dobro je poznato da se osobama sa dijabetesom preporučuje balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i savesno uzimanje odgovarajuće doze insulina, odnosno umereni životni ritam koji će za posledicu imati uspostavljanje kontrole nad nivoom šećera u krvi. 

Međutim, nije retkost da ljudi pokleknu pred tim naizgled teškim zadatkom, te nedovoljno hranljivim obrocima, neplaniranim iscrpljujućim fizičkim aktivnostima ili neredovnom upotrebom insulina svoj organizam nepromišljeno dovedu do naglog pada nivoa šećera u krvi (hipoglikemije). U tom trenutku, organizam stupa u ofanzivu i pojačanim lučenjem hormona adrenalina i noradrenalnina pokušava da povrati ravnotežu. Posledice takve hromonske rekacije su izuzetna malaksalost i glad, praćena drhtavicom i prekomernim znojenjem

Nervi dijabetičara i prekomerno znojenje

Dugotrajno zadržavanje šećera u krvi dijabetičara može oštetiti i nerve u organizmu osobe sa dijabetesom (dijabetična neuropatija). Stoga, nervi koji su zaduženi za kontrolu znojnih žlezda šalju pogrešnu poruku znojnim žlezdama, te se proces znojenja kod osoba sa dijabetesom ne odvija na adekvatan način. Takođe, osobe sa dijabetesom su sklonije znojenju u gornjem delu tela.

Prirodnim načinima protiv prekomernog znojenja

Imajući u vidu skonost ka znojenju kod dijabetičara, najbolje bi bilo da osobe sa dijabetesom izbegavaju preveliko izlaganje suncu i uvek biraju odeću od prirodnih vlakana, poput pamuka, koja će dozvoljavati koži da diše. Korišćenje znojnica je takođe od koristi, jer će uspešno upiti višak znoja i zaštititi odeću od vidnih mrlja.

Redovno održavanje higijene i češće menjanje odeće je neizostavno. Takođe, pronađite odgovarajući sapun sa niskom PH vrednošću koji će biti blagotvoran za Vašu kožu.

Redovna fizička aktivnost i redovno uzimanje insulina uticaće na održavanje nivoa šećera u krvi, te ćete osobe sa dijabetesom uspešno izbeći stanja hipoglikemije, koja su nužno praćena prekomernim znojenjem.

I, naravno, jedna od najznačajnijih životnih stavki u rutini dijabetičara – ishrana! S obzirom na to da pojedine namirnice mogu izazvati simptome hiperhidroze, trebalo bi izbegavati začinjenu hranu, alkohol i kafu. Takvi proizvodi svakako nisu na meniju osobe sa dijabetesom, tako da to ne bi trebalo da predstavlja preveliki izazov. 

Potrudite se da Vaša ishrana bude izbalansirana i da se zasniva na hrani bogatoj vlaknima, proteinima i zdravim mastima (bez namirnica sa visokim sadržajem šečera). Zdravu ishranu možete upotpuniti i prirodnim proizvodima, poput CuraLin revolucionarnog suplementa, sačinjenog od klinički ispitanih biljaka, koje doprinose održavanju nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Ne zaboravite – bavite se uzrocima, a ne posledicama

Ukoliko ste Vi osoba sa dijabetesom, zasigurno ste upoznati sa neprijatnim trenucima preznojavanja i poteškoćama koje to stvara u Vašem životu. Međutim, prekomerno znojenje zaista ne mora uticati na kvalitet Vaše svakodnevice. Pažljivim kreiranjem Vaših navika možete pozitivno uticati ne samo na simptome obilnog znojenja, već i na Vaše zdravlje u celosti. Rezultat? U zdravom telu, zdrav duh!

Započni zdraviji život danas

Povezani članci