Renomirani endokrinolog potvrdio: CuraLin – koristan saveznik u borbi protiv dijabetesa tip 2

Renomirani endokrinolog potvrdio: CuraLin – koristan saveznik u borbi protiv dijabetesa tip 2

Efikasnost CuraLin-a dokazana je kliničkim ispitivanjem. To je 100% prirodan dodatak ishrani koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i može da se uzima uz redovnu terapiju za dijabetes tip 2. Studija već nekoliko godina privlači pažnju stručne i šire javnosti, a nedavno se opet našla u fokusu i u Srbiji.

U emisiji „Dan uživo“ na TV N1, krajem septembra, tema razgovora je bio dijabetes tip 2, jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti 21. veka, koja pogađa sve veći broj ljudi, uključujući mlađu populaciju, a ključni osvrt bio je na studiju koja bi mogla da značajno utiče na način lečenja te bolesti.

Kliničko istraživanje, objavljeno u uglednom dijabetološkom časopisu „Diabetes/Metabolism Research and Reviews“, pokazalo je da 100% prirodan dodatak ishrani CuraLin, koji sadrži 9 biljnih sastojaka, može da značajno smanji nivo šećera u krvi na bezbedan način tj. bez rizika od neželjenih efekata.

Suplement je napravila grupa stručnjaka iz Kliničkog centra i Univerziteta u Izraelu, na čelu sa čuvenim prof. dr Itamarom Razom i vrlo brzo je privukao pažnju medicinske zajednice, kako strane, tako i domaće.

Prof. dr Katarina Lalić, renomirani endokrinolog Kliničkog centra Srbije, u emisiji je podelila ključne informacije o revolucionarnom suplementu CuraLin-u i njegovoj ulozi u kontroli dijabetesa tipa 2:

„CuraLin se može davati kao dodatak uz terapiju obolelima od dijabetesa tip 2. Po prvi put se pokazalo da se jednim ozbiljnim suplementom može postići smanjenje nivoa šećera u krvi na jedan bezbedan način i bez neželjenih efekata […] Ne pravi ono čega se mi plašimo kod velikih doza lekova i kombinacija, a to su nuspojave u vidu, pre svega, padova nivoa šećera u krvi, hipoglikemija […] On može da bude za početnu fazu dijabetesa, ali se može davati i u kasnijim fazama“.

Ona je objasnila da je studija urađena po modelu koji se primenjuje za ispitivanje ozbiljnijih lekova.

„Mi to zovemo randomizovana studija, dvostruko slepa. Šta to znači? Da i ispitivač i onaj koji uzima preparat ne zna šta uzima, znači, u komparaciji sa placebom, dakle, sa pilulom koja u sebi ne sadrži aktivnu supstancu i to je najčistiji način da saznate da li je nešto efikasno i da li ima neželjena dejstva“, istakla je Katarina Lalić.

Ipak, ovaj endokrinolog je naglasio da ta vrsta suplementacije nije zamena za standardnu terapiju za dijabetes tip 2, već da se koristi kao dodatak njoj.

„U zavisnosti od njene efikasnosti, može se modulirati, odnosno mogu se smanjivati doze lekova koje pacijent u tom momentu uzima“, kazala je ona za „Dan uživo“.

Katarina Lalić je predočila da je situacija sa lekovima protiv dijabetesa u Srbiji trenutno jako zadovoljavajuća, jer je obolelima na raspolaganju mnoštvo lekova, te da u našoj zemlji lekari imaju mogućnost da svakom pacijentu prilagode terapiju.

Međutim, ona je, na kraju, napomenula:

„Osnova lečenja dijabetesa je pravilna ishrana. Ne moram reći zdrava. Ona treba da bude pravilna, bazirana na supstancama, odnosno na hrani koja neće podizati nivo šećera u krvi, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću. Sve to namenjeno je, pre svega, da se postigne telesna masa koja je zadovoljavajuća, dakle, da ne budemo gojazni i to je, u osnovi, i prevencija, da ne nastane dijabetes“.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci