Biljke i začni kao dnevne rutine? Dobro je poznato da kvalitetna i uravnotežena ishrana predstavlja osnov zdravlja svakog pojedinca. Toga su posebno svesni ljudi sa dijabetesom.
S obzirom na to da se svakodnevno pažljivo planiranje obroka za dijabetičare može pretvoriti u izuzetno iscrpljujući podvig, dobro je imati na umu jednostavne načine na koje sadržaj Vaših obroka možete oplemeniti neobičnim ukusima, a istovremeno uticati na nivo šećera u krvi. Jedan od njih je nesumnjivo i upotreba raznolikih biljaka i začina koji su Vam na dohvat ruke…
Režim ishrane dijabetičara – kada i koliko?
Jedan od najznačajnijih metaboličkih procesa u organizmu dijabetičara – prodiranje šećera (glukoze) u ćelije i njeno transformisanje u neophodnu energiju – odigrava se drukčije. To se dešava zato što je organizam otporan na hormon insulina zadužen za transport šećera ćelijama, te glukoza ostaje da cirkuliše u krvi.
Da bi održavali nivo šećera u organizmu tokom dana stabilnim, osobe sa dijabetesom se moraju posvetiti svojoj ishrani.
Redovnim obrocima u približno isto vreme tokom dana (uz obavezni doručak) i pažljivim odabirom namirnica obogaćenim dijetetskim vlaknima, bez visokog sadržaja šećera i masti (povrće i voće, integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi) mogu se zadovoljiti sve nutritivne potrebe organizma dijabetičara, a nivo šećera u krvi može ostati stabilan.
Priroda kao izvor zdravlja – biljke i začini su čudo!
Međutim, iako zdrav režim ishrane bez mnogo truda u teoriji zvuči lako, nekada se može pretvoriti u besomučno višesatno pripremanje obroka koje dijabetičarima postaje izvor stresa i dodatno utiče na kvalitet života.
Stoga je od izuzetnog značaja činjenica da se u prirodi koja nas okružuje nalazi niz različitih hranljivih izvora koji, uz vrlo malo truda, mogu postati deo Vaše pripreme zdravih i za dijabetičare blagotvornih obroka. Jedan od njih su svakako biljke i začini.
Tajno oružje kriju biljke – čuveni polifenoli
Klinička istraživanja su pokazala da određeni broj biljaka ima značajan nivo polifenola, organske hemikalije koja se nalazi isključivo u namirnicama biljnog porekla.
S obzirom na to da je u pitanju jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa, poznat po svom antiupalnom dejstvu, polifenoli imaju važnu ulogu u metaboličkim procesima i izgradnji imuniteta, smanjivanju upala, regulisanju varenja i telesne težine, a od izuzetnog značaja su i u prevenciji i tretiranju dijabetesa i specifičnih kardiovaskularnih stanja.
Iz tog razloga se i savetuje da pomenuta bilja postanu deo trpeze dijabetičara, bilo u formi začina ili šolje toplog čaja.
Neke biljke su bolje od drugih – njeno visočanstvo, aloja vera
Aloja vera je od davnina korišćena kao lek zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija koje sadrži i visokoj sposobnosti prodiranja u sva tkiva. Od biljke se najviše koristi njen gel, želatinasta masa koja se cedi iz unutrašnjosti lista.
Ispijanje soka od aloje (u kombinaciji sa papajom) utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, kao i na procenat masti u organizmu. S obzirom na to da posledice dijabetesa mogu biti i sporije zaceljivanje čireva na stopalima i drugih otvorenih rana (usled narušenog imuniteta, zapaljenskih procesa i nedostatka hranljivih materija u ćelijama), gel aloje može biti izuzetno blagotvoran u procesu zarastanja.
Cimet čudesnog mirisa
Hranljivi cejlonski cimet, bez štetnih količina kumarina, predstavlja izvor dijetetskih vlakana, antioksidanasa, kalcijuma i gvožđa, stimuliše receptore insulina i transport šećera u organizmu i smanjuje količinu glukoze koja nakon obroka prodire u krv usporavajući istovremeno razlaganje ugljenih hidrata.
Jedna kafena kašičica rendanog cimeta, neobičnog ukusa i mirisa, dnevno bilo u formi dodatka napicima poput čaja ili vode ili kao začin za hranljive obroke sa žitaricama i voćem ili različita jela od mesa, može biti blagotvorna za organizam dijabetičara.
Đumbir ljutkastog ukusa i velike moći
Začinska i lekovita biljka đumbir utiče na ubrzavanje metaboličkih procesa i gubitak telesne mase, tonira krvne žile i smanjuje nivo holesterola i šećera u organizmu. Blagotvorno deluje i na probavni trakt i često se upotrebljava protiv mučnine i bolova u želucu.
Sveži ili sušeni đumbir, karakterističan po svom prijatnom mirisu i oštrom ukusu, može biti dobar dodatak i slatkim i u slanim jelima, a dijabetičarima se preporučuju i dve do tri čaše čaja od đumbira dnevno radi potpunog iskorišćavanja blagotvornih dejstava te biljke.
Aromatični bosiljak i mediteranska kuhinja
Još jedna aromatična biljka čija je upotreba direktno povezana sa smanjivanjem nivoa šećera u krvi nakon jela je bosiljak. Vrlo je lako uvrstiti bosiljak u svakodnevnu ishranu dodajući začin raznolikim supama, salatama i varivima, a on je i osnovni sastojak poznatog italijanskog pesto sosa.
Beli luk – tradicionalni narodni lek
Dobro su poznata protivupalna svojstva belog luka, koji direktno utiče na nivo citokina u telu (inflamatorne hemikalije koje se proizvode u masnom tkivu i koje su povišene kod ljudi sa dijabetesom) i smanjuju nastanak hronične upale, česte kod dijabetičara.
Sveži naseckani beli luk kao dodatak jelu imaće najblagotvornije dejstvo na nivo šećera u krvi, ali, ako ste od onih kojima intenzivan miris belog luka jako smeta, uvek se možete okrenuti njegovoj sušenoj varijanti.
Biljke iz vaše bašte – silni maslačak
Pored toga što je prirodni lek za bolesti jetre i žuci i pročišćuje urinarne puteve, konzumacija maslačka na prirodan način utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi i gubitak telesne težine koji je takođe od značaja za dijabetičare. Nemojte se ustručavati da na proleće, u vreme cvetanja maslačka, uberete i dobro operete biljku, skinete joj cvetove, i polako sažvaćete i progutate desetak svežih stabljika maslačka.
Lekoviti učinak bilja i začina u ishrani dijabetičara
Radi postizanja potpunog balansa i maksimalnog učinka, dijabetičari se mogu okrenuti i podjednako prirodnim preparatima koji u sebi objedinjuju sva gorepomenuta svojstva biljaka.
CuraLin revolucionarni suplement sastoji se od takvih biljaka, za koje je klinički potvrđeno da regulišu nivo šećera u krvi doprinoseći zdravoj i izbalansiranoj ishrani.
Okrenimo se najboljem – okrenimo se prirodi
Priroda zaista predstavlja neiscrpni izvor raznolikih bogatstava za svakog od nas. Međutim, da li iz navike ili neznanja, retko posežemo za blagodatima koje nam priroda nudi. Međutim, to ne mora biti tako.
Imajući u vidu neverovatnu lekovitu moć bilja i začina, kao i njihovu dostupnost, nemojte časiti ni časa! Na jednostavan način obogatite svoju trpezu raznolikim aromama, koje neće biti samo oznaka Vašeg kulinarskog umeća i kreativnosti, već i lagani put ka Vašem zdravlju.