Kako seksualno zdravlje muškaraca utiče na njih

Seksualno zdravlje muškaraca koji imaju dijabetes tip 2

Seksualno zdravlje muškaraca koji imaju dijabetes tip 2 – impotencija i erekcija, vrlo su često traženi pojmovi na internetu. Zato je red da progovorimo na ovu temu.

Svima je dobro poznata stereotipna slika muškarca izgrađivana vekovima: samostalan, jak, sposoban i vaspitavan izrekom “dečaci ne plaču”. Jedna od negativnih strana takvog odgoja je pristup muškaraca zdravstvenim izazovima, posebno kada se oni tiču seksualnog domena i muške potencije.

Međutim, s obzirom na to da seksualno zdravlje muškarca može biti pokazatelj nedijagnostifikovanog dijabetesa tipa 2 sa kojima se njihov organizam u tajnosti suočava, od izuzetne važnosti je osvestiti stanje impotencije kod jačeg pola.

Šta je erekcija?

Erekcija je ukrućenje muškog polnog organa koje počinje u mozgu. Usled fizičke i mentalne stimulacije organizma, nervi iz mozga šalju informaciju nervima u penisu nakon čega se njegovi krvni sudovi opuštaju i šire tako da više krvi dolazi u penis.

Širenjem arterija penisa vrši se pritisak na vene polnog organa zadužene za odvođenje krvi koja se prilikom erekcije zadržava u penisu. Kada se priliv krvi zaustavi, a odlivni kanali ponovo otvore, dolazi do prestanka erekcije i penis postaje mekan.

Šta je erektilna disfunkcija, odnosno – impotencija?

Erektilna disfunkcija, to jest impotencija, predstavlja specifično zdravstveno stanje muškaraca koji ne mogu da održe svoju erekciju dovoljno čvrstom, te, posledično, ne mogu započeti ili u potpunosti realizovati seksualni odnos.

Nemogućnost održavanja erekcije posledica je različitih vaskularnih (povišeni krvni pritisak, slab protok krvi kroz penis), hormonskih (nizak nivo seksualnog hormona testosterona), neuroloških (oštećenje nerava u penisu) ili psiholoških stanja (stres, depresija i anksioznost).

Povremena nemogućnost održavanja erekcije ne znači nužno i pojavu erektilne disfunkcije. Međutim, ako to stanje postane učestalo i hronično, što se najčešće događa u seksualnom životu muškaraca poznih godina (od četrdesetih do sedamdesetih godina), može se govoriti o impotenciji.

U kojoj su vezi seksualno zdravlje muškaraca i dijabetes tip 2?

Iako muškarci sa dijabetesom tipa 2 ne moraju nužno razviti impotenciju, istraživanja su pokazala da su dvostruko više izloženi riziku od erektilne disfunkcije i da je mogu steći pet do deset godina ranije od prosečnog muškarca. Stoga se može reći da je erektilna disfunkcija jedan od simptoma dijabetesa.

Na koji način dijabetes tip 2 utiče na potenciju?

U organizmu dijabetičara hormon insulina nije u stanju da na odgovarajući način prenese glukozu (šećer) do ćelija, te se šećer zadržava u krvi. Na taj način može doći do oštećenja malih krvnih sudova i nervnih završetaka u organizmu, pa i u penisu.

Oštećeni krvni sudovi utiču na smanjen protok krvi do polnog organa, a oštećenje nerava na seksualnu stimulaciju i reakciju, što za posledicu ima nemogućnost postizanja i održavanja erekcije.

Pored neregulisanog dijabetesa, i drugi činioci često udruženi sa dijabetesom (gojaznost, hipertenzija, manjak samopoštovanja) mogu izazvati erektilnu disfunkciju.

Ne zaboravite na testosteron -vrlo je važan za seksualno zdravlje

Testosteron je glavni polni hormon muškaraca koji se proizvodi u muškim testisima. Simptomi smanjenog nivoa testosterona su nedostatak seksualnog nagona i erektalna disfunkcija, smanjena koštana masa, nedostatak energije i depresivnost.

S obzirom na to da muški hormon testosterona utiče na masne ćelije, njegov nedostatak je u direktnoj vezi sa povećanim rizikom gojaznosti i razvoja dijabetesa tipa 2, te takođe može biti pokazatelj pravih razloga erektilne disfunkcije.

Impotencija kao simptom, a ne nepromenjivo stanje

Imajući na umu da nemogućnost održavanja erekcije može biti znak predijabetesnog stanja organizma ili već razvijenog dijabetesa, muškarci bi trebalo da pristupe stanju impotencije razumno i bez stida. Nemojte izbegavati odlazak lekaru koji može utvrditi razloge Vaše erektalne disfunkcije, te biti od pomoći prilikom tretiranja konkretnih zdravstvenih stanja koji su je prouzrokovali.

Zdrave navike dijabetičara i okretanje prirodi

Iako su raznoliki lekovi uobičajen pristup za lečenje erektilne disfunkcije, ako ne poznajete razlog Vaše impotencije, farmakologija Vam možda neće biti od pomoći. Na erektalnu funkciju prouzrokovanu dijabetesom tipa 2 najblagotvornije će uticati dobro poznate zdrave životne navike.

Pažljivo planirana i redovna ishrana uticaće ne samo na nivo šećera u krvi, već i na gubitak težine i povećanu cirkulaciju. Okretanje blagotvornim prirodnim preparatima koji će upotpuniti Vaš dnevni unos namirnica takođe je od velikog značaja. Jedan od njih je i CuraLin revolucionarni suplement u potpunosti sačin od biljaka za koje je klinički potvrđeno da regulišu nivo šećera u krvi.

Redovan san i fizička aktivnost doprineće opštem psihofizičkom stanju Vašeg organizma i smanjivanju stresa. Izbegavanje duvana i velikih količina alkohola takođe je od velikog značaja s obzirom na to da pušenje i alkohol izazivaju povišeni krvni pritisak koji s vremenom može oštetiti krvne sudove već izložene većem opterećenju kod dijabetičara.

Na taj način, strpljivim promenama Vaših životnih navika uticaćete ne samo na regulaciju nivoa šećera u krvi, već i na rizik od razvoja erektilne disfunkcije kojoj su dijabetičari izloženi.

Niste sami!

S obzirom na to da je sasvim jasno da erektilna disfunkcija može biti veliki izvor stresa i manjka samopouzdanja kod muškaraca, korisno je potražiti i emotivnu podršku u takvim trenucima.

Deljenjem svojih briga uvidećete moguće načine na koje možete uticati i na svoje psihološko stanje koje je neizostavni deo seksualnog zdravlja. I drugi načini, poput meditacije ili razgovora sa stručnim licima mogu biti od pomoći u prevenciji depresije i anksioznosti koja je veliki faktor u razvoju impotencije.

Erekcija kao simbol zdravlja, a ne muškosti

Na koncu, samo osvešćivanjem zdravstvenih razloga koji se nalaze u osnovi erektilne disfunkcije možete doći do blagotvornih rešenja za Vašu impotenciju. Staranjem o Vašem organizmu u celosti omogućavate sebi ne samo funkcionalan organizam, već trezveno utičete i na kvalitet Vašeg seksualnog života.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci