merenje šećera u krvi

Hipoglikemija: Kako je prepoznati i šta uraditi povodom nje

Hipoglikemija, odnosno nizak nivo šećera u krvi je stanje koje se često dešava osobama koje imaju dijabetes tip 2. Hipoglikemija se ne sme ignorisati jer u težim oblicima može uzrokovati moždani, pa i srčani udar. Ali polako, krenimo redom… 

Šta je zapravo hipoglikemija?

Osobama koje nemaju dijabetetes, metabolizam održava nivo šećera u krvi u jako uskom rasponu – od oko 70 do 110 mg/dl krvi. Sa druge strane, dijabetičarima se događaju skokovi i padovi šećera u krvi koji odudaraju od pomenutog raspona. Skokovi se stručno zovu hiperglikemija, dok su padovi hipoglikemija. 

Nizak nivo šećera ima naročito negativan uticaj na mozak jer mu je glukoza najveći izvor energije. Mozak kada detektuje nizak nivo šećera, uspomoć nervnog sistema podstiče nadbubrežne žlezde da luče adrenalin. To dalje “primorava” jetru da oslobodi šećere i na taj način reguliše njen nivo u krvi. U slučaju da je pad preveliki, može doći do oštećenja mozga

Osim toga, osobe koje imaju hronične probleme sa radom srca, prilikom hipoglikemije mogu iskusiti aritmije. Ubrzan rad srca kao posledica pada nivoa šećera u krvi može biti toliko ekstreman da dovede čak i do srčanog udara. 

Simptomi koje uzrokuje hipoglikemija

Često se dešava da dijabetičari ne prepoznaju znake niskog nivoa šećera u krvi. Pojedinci nisu dovoljno upućeni, a drugi ih ne identifikuju jer nisu velikog intenziteta. Koji god slučaj bio u pitanju, vrlo je važno da se to promeni zbog blagovremene reakcije koja čuva telo

Osnovni simptom se ne razlikuje kod zdravih osoba i dijabetičara i očigledno predstavlja – jaku glad. Razlika kod dijabetičara je ta što kod njih često usledi drhtavica, znojenje, konfuzija i generalno loše psihofizičko stanje. 

Navešćemo najčešće simptome koji mogu poslužiti kao alarm za uzbunu:

 • jaka glad
 • znojenje
 • mučnina
 • ubrzan rad srca
 • jaka drhtavica ili tremor
 • vrtoglavica
 • opšta slabost

Simptomi koji ukazuju na težak nivo hipoglikemije

 • dezorijentisanost
 • noćne more
 • nesvestica
 • koma

Glavni razlozi za pad šećera u krvi

Postoji nekoliko razloga za pad nivoa šećera u krvi. Fizička aktivnost jačeg intenziteta može biti “krivac” s obzirom da mišići za svoje funkcionisanje koriste šećer. Drugi razlog može biti nedovoljan unos hrane ili preskakanje nekog obroka. Ipak, najčešći razlog je prevelika doza insulina ili vrsta insulina koju dijabetičar uzima. 

Treba znati da se hipoglikemija javlja i kod gojaznih osoba koje unose velike količine hrane, te njihov pankreas pokušava da dovede nivo šećera u krvi u normalu tako što luči visoke doze insulina. Takođe, prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do toga da jetra prekine da oslobađa uskladištenu glukozu u krvotok. 

Šta je najbolje uraditi u momentima hipoglikemije?

Kao što je već napomenuto, hipokligemija najviše utiče na mozak, te nije nemoguće da zanemarivanjem ovog stanja dođe do poremećaja svesti, kome, ali i ozbiljnih posledica poput moždanog udara. S tim u vezi, važno je reagovati pravilno i pravovremeno

Rešenje koje se izdvaja po jednostavnosti je unošenje brzodelujućih izvora šećera. To mogu biti keks, bombona ili sam šećer razmućen u vodi. Isti efekat, a nekima i draži način za dizanje šećera je konzumiranje sokova – bilo da su u pitanju voćni ili gazirani napici. 

U slučaju da ne dođe do poboljšanja stanja u roku od (maksimalno) dvadesetak minuta, potrebno je ponoviti postupak. U slučaju da dođe do nesvestice koja traje duže od par mninuta, važna je hitna medicinska intervencija

Da li postoji prevencija za hipoglikemiju?

Istraživanja nam ukazuju da hipoglikemija kod dijabetičara nije retkost. Ono što još više zabrinjava je činjenica da osobe sa dijabetesom tip 2 često ne prepoznaju znake pada šećera u krvi, već smatraju da se “samo loše osećaju”. 

Prema procenama, dijabetičari koji su na tabletama ili dugodelujućem insulinu iskuse hipoglikemiju oko četiri puta mesečno, odnosno jednom nedeljno. Imajući to u vidu, vrlo je važna edukacija i redovna konsultacija sa lekarom-specijalistom

Imperativ je za sve dijabetičare, podrobno se raspitati o svim mogućim opcijama lečenja. Naročito o prirodnim rešenjima koja nemaju* neželjena dejstva kao što je CuraLin revolucionarni preparat koji je odnedavno i na srpskom tržištu. 

Kombinacija klinički ispitanih biljaka utiče na snižavanje nivoa glukoze (šećera) u krvi i pomaže u regeneraciji i odmašćivanju beta ćelija pankreasa, koje su direktno zadužene za proizvodnju i distribuciju prirodnog insulina u organizmu.

Osobe sa dijabetesom ne smeju ni smetnu sa uma da je njihova edukacija važna koliko i edukacija njihovih bližnjih. Osnovni način da prebrodite “krizu” je da osobe kojima ste okruženi znaju kako da Vam pomognu. Upoznajte ih sa simptomima i ukažite im na mogućnosti njihovog rešavanja.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci