Zena vrucina lepeza

Dijabetes i vrućine: Kako “preživeti” leto

Leto može biti posebno izazovno godišnje doba za osobe koje imaju dijabetes. Istraživanja pokazuju da vrućine mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema za sve, a naročito za dijabetičare. Velika je verovatnoća da ćete iskusiti problem sa održavanjem nivoa šećera u krvi, a povećan je i rizik od toplotnog udara. 

Baš kao i uvek, ali sada naročito Vam savetujemo redovno merenje šećera. Naglašeno povedite računa o signalima koje Vam telo šalje i razaznajte kada je važno da reagujete. 

Kako vrućine utiču na dijabetičare?

Nije samo toplota ona koja stvara osećaj umora i iscrpljenosti. Zapravo, vrućina direktno utiče na način na koji dijabetes deluje na Vaše telo i metabolizam. Dijabetičari brže dehidriraju od ostalih osoba, te ja važno na vreme uočiti znakove koje nam telo šalje.

Simptomi slabe do umerene dehidratacije:

 • Vrtoglavica,
 • Smanjeno pražnjenje bešike,
 • Pojačana žeđ,
 • Umor,
 • Glavobolja,
 • Suva usta i oči.

Kada dehidratacija postane ozbiljnija simptomi podrazumevaju: 

 • Izuzetno izražen osećaj žeđi,
 • Tamnu boju urina,
 • Nizak krvni pritisak,
 • Ubrzan rad srca.

Dehidratacija može uticati na nagle skokove šećera u krvi. U tim slučajevima, možete razviti potrebu za češćim mokrenjem što problem može dodatno zakomplikovati.

Takođe, dijabetičari su daleko manje otporni na vrućine zbog činjenice da ovo stanje oštećuje vene i nerve, uključujući i nervne završetke u znojnim žlezdama. To znači da je i prirodni sistem rashlađivanja tela otežan. 

Poslednje, ali jednako važno je da visoke temperature mogu promeniti način na koji Vaše telo koristi insulin. Stoga, velika je šansa da ćete tokom toplih dana iskusiti neuobičajene nivoe glukoze u krvi. Šta više, i hipo i hiperglikemija su jednako moguće opcije u zavisnosti od načina na koji se Vaše telo bori sa okolnostima. 


Jedan od prirodnih načina na koje možete da utičete na optimalan nivo šećera u krvi je CuraLin revolucionarni suplement koji umnogome može olakšati Vašu svakodnevicu i uticati na kvalitet života.

Kako kontrolisati dijabetes leti?

Najbolji način da iskontrolišete dijabetes je da se pridržavate nekoliko osnovnih načela koji Vam uvek mogu biti od koristi:

 • Pijte dosta vode. Izbegavanje dehidratacije po svaku cenu je krucijalno, stoga se trudite da unosite dovoljno tečnosti. Naravno, izbegavajte gazirana i zaslađena pića. 
 • Češće proveravajte šećer u krvi. Može se desiti da imate oscilacije nivoa šećera u krvi, a da ih ni ne primetite što može uzrokovati čitav niz komplikacija. 
 • Oblačite se lagano. Nosite komfornu odeću od prirodnih materijala koja Vam pruža osećaj slobode i smanjuje znojenje. Strogo izbegavajte nošenje crne boje. Isto važi i za obuću! 
 • Vodite računa o stopalima. Naročito ukoliko patite od dijabetesne neuropatije jer u tom slučaju nećete osetiti da Vam je pretoplo na tabanima. Nemojte hodati bosi po zemlji.
 • Koristite zaštitini faktor od Sunca. Opekotine od Sunca ozbiljno škode telu i utiču na skokove šećera u krvi. Kad god ste izloženi sunčevim zracima, nosite kapu (koju možete isprskati vodom), naočare za sunce i odgovarajući faktor.
 • Izbegavajte alkoholna pića. Alkohol je diruetik (povećava potrebu za pražnjenjem bešike), zbog čega ćete gubiti tečnost, a samim tim i dehidrirati. Naravno, to je samo jedan od razloga zbog kog alkohol nije dobar izbor za dijabetičare. 
 • Vežbajte na zatvorenom. Ukoliko se bavite (laganom) fizičkom aktivnošću, jako je važno da tokom letnjih vrućina budete u klimatizovanom prostoru
 • Sklanjajte se sa Sunca. Ukoliko se i nađete napolju tokom dana, trudite se da vreme provodite što je više moguće u hladu
merenje šećera u krvi

Šta nikako ne smete da zaboravite? Nije samo vama vruće

Vrućine utiču na Vaše telo, ali utiču i na sve ostalo. Ukoliko koristite insulin, posebno povedite računa o tome kako ga čuvate. Ukoliko je Vaš nivo šećera u krvi viši nego inače i nikako ne možete da ga spustite i pored upotrebe insulina, postoji mogućnost da se on oštetio na suncu. 

U vrelim danima, važno je da insulin držite na hladnom (ali ne i ledenom) mestu, bez direktne sunčeve svetlosti. Isti je slučaj i sa ostatkom opreme, uključujući tračice i merač za šećer. 

Obratite pažnju na sve simptome na koje smo u tekstu ukazali, a u slučaju da ih iskusite bilo šta od navedenog – stanite sa onim što radite. Uputite se na klimatizovano, zatvoreno mesto, popijte vodu i proverite šećer. 

Ako merač pokaže manje od 4 mmol/l, unesite ugljene hidrate koji Vam najbrže podižu šećer i pričekajte 15 minuta pre nego opet izmerite šećer. 

Sa druge strane, ukoliko je nivo šećera u krvi viši, brzdelujući insulin je dobro rešenje. Ipak, ako je je nivo šećera u krvi kritično visok, nemojte čekati. Neka Vas neko odvede kod lekara.

Činjenica je da temperature koje prolaze trideseti podeljak, naročito u gradu, ne mogu pozitivno uticati ni na koga. Teško je nositi sa sa velikim vrućinama, ali nije nemoguće. Kako se vi borite sa vrelim letnjim danima?

Započni zdraviji život danas

Povezani članci