Hiperglikemija: simptomi, uzroci i tretiranje

Hiperglikemija, odnosno povišen šećer u krvi, predstavlja često akutno stanje kod osoba sa dijabetesom tipom 1 i 2. Činjenica je da ma koliko vodili računa, povišen šećer u krvi može da se desi jer na njega osim hrane, utiče i stres na koji ponekad ne možemo uticati. Ali, krenimo redom…

Uzroci hiperglikemije – zašto dolazi do povišenog šećera u krvi?

Prilikom varenja, telo razlaže ugljene hidrate iz hrane na molekule šećera. Jedan od tih molekula je glukoza, naš glavni izvor energije. Glukoza se apsorbuje direktno u krvni sistem odmah nakon jela, ali bez pomoći insulina ne može da prodre u većinu ćelija. 

Kada se nivo glukoze u krvi povećava, mozak šalje signal pankreasu da krene da luči insulin. Otpušteni insulin zatim “otključava” ćelije koje se pune glukozom pružajući im gorivo za neometan rad. Ovaj proces smanjuje nivo glukoze u krvi i sprečava da dođe do (opasno) visokih vrednosti. Kad se nivo šećera u krvi stabilizovao, prestaje i lučenje insulina iz pankreasa. 

Dijabetes drastično snižava efekte insulina. To se dešava zato što pankreas nema mogućnost da proizvede insulin (dijabetes tip 1) ili zato što ne proizvodi dovoljno insulina (dijabetes tip 2). Kao posledica toga, glukoza u krvi ima tendenciju rasta koja dovodi do stanja koje nazivamo hiperglikemija. 

Kod osoba sa dijabetesom, mnogo situacija može biti okidač za nastanak hiperglikemije. Najčešće su u pitanju stresne situacije koje svakako negativno utiču na organizam: infekcije, ekstreman fizički napor, ali i emotivni disbalans.

Osim toga, postoje i očigledniji uzroci poput konzumiranja previše (neadekvatne) hrane, loše doziranje insulina ili propuštanje terapije.

Simptomi hiperglikemije – kako je prepoznati?

Izostanak simptoma kod hiperglikemije je izuzetno čest slučaj, što je čini naročito problematičnom za kontrolisanje. U pojedinim slučajevima, simptomi se ne manifestuju sve dok glukoza u krvi ne postane drastično visoka

Ipak, treba znati da se ona uglavnom odvija polako i da u najvećem broju slučajeva nije hitan problem. Međutim, u slučajevima da se dugo održava status hiperglikemije, može doći do niza zdravstvenih tegoba poput oštećenja bubrega, očiju i krvih sudova. 

Imajući to u vidu, neophodno je osluškivati svaki signal koje nam telo šalje. Kontrolišite šećer u krvi slučaju da osetite bilo šta od navedenog:

  • Jaku žeđ i suva usta,
  • Iznenadni umor i pospanost,
  • Naglašeno mokrenje,
  • Poremećaj vida,
  • Pojavu infekcije,
  • Bol u stomaku,
  • Zadah koji se oseća na voće,

Kako reagovati kada hiperglikemija nastupi?

Tretiranje hiperglikemije zavisi od dužine njenog trajanja. Kada govorimo o hiperglikemiji koja je tek nastupila, lečenje se vrši samostalno. Primenom oralne terapije ili brzodelujućeg insulina i blagom fizičkom aktivnošću, moguće je dovesti nivo šećera u red. 

U slučajevima da stanje povišenog šećera u krvi traje duži vremenski period, odnosno nekoliko sati, potrebne su nešto drastičnije mere. Naime, prvo je potrebno proveriti da li je prisutni ketoni u krvi ili mokraći. Ako su rezultati negativni, pokušajte da šećer snizite odgovarajućom terapijom, ali ako su pozitivni – najbolje je da se posavetujete sa lekarom o daljim koracima. 

Proveravanje glukoze je važno i u prvom i u drugom slučaju, a neophodno je unositi i veće količine tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija. Ono što lekari posebno napominju je da se ne preteruje sa korekcijskim dozama zbog mogućnosti da se šećer previše snizi i da dođe do stanja hipoglikemije koja se opet mora tretirati na poseban način. 

Ako hiperglikemiju prati mučnina, bol u stomaku, slab ili ubrzan rad srca, temperatura viša od 38 stepeni, vrlo je važno kontaktirati lekara. Takvi simptomi mogu označiti ozbiljne komplikacije kao što je dijabetesna ketoacidoza o kojoj će biti reči u zasebnom tekstu. 

Da li postoji prevencija hiperglikemije?

Postoji. Nije 100% efikasna jer se na zdravlje nikad ne daje garancija, ali uz promene pojedinih životnih navika, možete držati nivo šećera u krvi na razumnom nivou. Na prvom mestu je uvođenje bilo koje vrste fizičke aktivnosti. Prema istraživanjima, vežbanje može dovesti do efekta smanjenja šećera u krvi do 24 sata!

Povedite računa o ishrani, i potrudite se da unosite dovoljno tečnosti svakog dana, naročito leti. Budite dodatno pažljivi i pri najblažoj prehladi. Redovno merite nivo šećera u krvi i vodite računa o prepisanoj terapiji – pridržavajte je se i obratite pažnju na to da li je adekvatna za Vas. 

Isprobajte alternativne načine za dovođenje nivoa glukoze u normalu. CuraLin je revolucionarni preparat kome uvek možete dati šansu jer je u pitanju potpuno siguran suplement koji nema neželjene efekte i predstavlja prirodno rešenje za kontrolu dijabetesa tip 2. 

Svesni smo da borba sa dijabetesom nije uvek laka, da podrazumeva odricanja i traži stalno osluškivanje potreba organizma. Uvek je važno prepoznati simptome koji govore da nešto nije u redu i adekvatno reagovati na njih. Hiperglikemija je upravo stanje kom se treba posvetiti u slučaju da nastupi, a najvažnije je reagovati staloženo i smireno jer stres može samo da dodatno ugrozi trenutno stanje.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci