Doktorka dijabetes cigarete

Dijabetes i pušenje: Koliko je važno ostaviti cigarete

I mada deluje nepotrebno naglašavati, važno je crvenim flomasterom podvući da su dijabetes i cigare vrlo opasna kombinacija koja može imati fatalne posledice. Pušenje izaziva niz zdravstvenih komplikacija i smatra se najčešćim uzrokom bolesti i prevremenog umiranja u svetu. 

U stručnoj literaturi se pominje kao glavni faktor rizika za nastanak karcinoma pluća, gornjih i donjih respriratornih puteva, mokraćnih kanala, pankreasa, jetre… I dok lekari upozoravaju da gotovo ne postoji tumor za koji se pušenje ne tretira kao “krivac”, činjenica je da to i dalje mnogima nije dovoljan razlog za prekidanje ove opasne navike. 

I ako vam kažemo da se sve gore pomenute bolesti vezuju za zdrave ljude, možete li naslutiti kakav uticaj cigarete imaju na osobe koje imaju dijabetes? Udahnite duboko i budite spremni da nakon čitanja konačno ostavite pušenje

Zabrinjavajuća statistika sve govori

Da li ste znali da su Srbi prvaci Evrope po broju pušača? Tu istu neslavnu statistiku prati i podatak da smo drugi po broju osoba koje su doživele srčani i moždani udar

Na dnevnom nivou se u Srbiji popuši čak 73 miliona cigareta, dok su svaki drugi muškarac i svaka treća žena zavisni od duvana. Obeshrabruje i činjenica da i svaka četvrta osoba sa dijabetesom puši.

Vrlo se često pominju životne navike koje su krivci za nastanak dijabetesa tip 2, a nedovoljno se često pominje da je pušenje upravo jedna od njih. Naime, istraživanja pokazuju da osobe koje puše paklu i više cigareta dnevno, imaju neverovatnih 61% veći rizik od dobijanja dijabetesa u odnosu na nepušače. 

Zašto je važno ostaviti pušenje kada imate dijabetes

Osim što ima veliki uticaj na nastanak dijabetesa tip 2, pušenje dodatno komplikuje ovo stanje izazivajući niz ozbiljnih komplikacija. Pušenje otežava lečenje zbog činjenice da nikotin ometa učinak insulina. 

Baš iz tog razloga, pušači češće imaju probleme sa hiperglikemijom, odnosno povišenim šećerom u krvi. Plastično objašnjeno, kada osoba sa dijebetesom puši, ona značajno otežava regulaciju šećera u krvi što je sama osnova ispravnog vođenja ovog stanja. 

Nikotin, ali i drugi sastojci duvanskog dima imaju negativan uticaj na cirkulaciju s obzirom na to da ubrzavaju puls, podižu krvni pritisak, a zbog efekta sužavanja malih krvnih sudova, dolazi i do idealnih uslova za taloženje štetnih masti na njihovim zidovima.

Ovaj proces u velikoj meri povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Zbog činjenice da osobe sa dijabetesom najčešće stradaju upravo na ovaj način, dijabetes se, prema najnovijim klasifikacijama svrstava u kardio-vaskularne bolesti

Dijabetičari često razviju “tihi” infarkt koji se odvija bez ikakvih bolova, zbog dijabetesne neuropatije. Pacijenti mogu i doći u Urgentni, ali zbog netipičnih simptoma koje ne bi okarakterisali kao infarkt. 

Istraživanja pokazuju i da su žene-pušači sklonije srčanim oboljenjima, čak i kada puše svega par cigareta dnevno. Što je duži staž pušača i količina cigareta, rizik za nastanak bolesti je veći. Ipak, ni umerenost nije rešenje – nekada samo jedna cigareta može dovesti do spazma krvnih sudova što može biti okidač za srčani udar

Osim drastičnog oštećenja krvnih sudova, pušenje kod dijabetičara izaziva bolne neuropatije, oštećenje bubrega koje može voditi do dijalize, oštećenje oka i pojavu gangrene. Kao još jedan razlog za ostavljanje cigareta, naglasićemo erektilnu disfunkciju koja nesumnjivo utiče na kvalitet života dijabetičara. 

Kako prestati sa pušenjem kada imate dijabetes?

Niko ne kaže da je lako, i budimo iskreni, vrlo je verovatno najekstremnija životna promena koju ćete načiniti zarad zdravlja. Ipak, ona se i te kako isplati jer ćete tom odlukom uticati na svoj celokupan status. 

Počevši od toga da ćete izgledati bolje, imaćete više snage, poboljšaćete osećaj ukusa i mirisa, vrlo verovatno – produžiti svoj život, pa sve do toga da ćete uštedeti velike količine novca koje ste “bacali” na cigarete. 

Taj novac možete iskoristiti umesto na ugrožavanje svog zdravlja, na njegovo poboljšanje. Jedan od načina je i upotrebom CuraLin revolucionarnog suplementa koji daje rezultate nakon samo 7 dana upotrebe. Poptuno prirodan, neškodljiv, suplement koji je ljudima širom sveta pomogao da se skinu sa terapije, uključujući insulin.

Zato, pročitajte savete za odvikavanje od pušenja i pokušajte da ih implementirate u praksi: 

  • Koliko god čudno zvučalo, sakrijte sve pepeljare u kući. Nemojte sa sobom nositi upaljač, niti šibice. 
  • Posećujte mesta u kojima je pušenje zabranjeno. Izbor nije mali: muzeji, pozorišta, biblioteka, restorani u kojima nije dozvoljeno pušenje… 
  • Viđajte se sa ljudima koji su u sličnoj situaciji kao Vi ili su nepušači. U prvo vreme je važno da se maksimalno izolujete od iskušenja
  • U momentima kada Vam se javi nagon za pušenjem, udahnite duboko, zadržite dah desetak sekundi i sasvim polako izdahnite. Ovakvi udisaji podsećaju na uzimanje dima, te Vas mogu umiriti. 
  • Ako je nagon jači, probajte da ga iskontrolišete žvakanjem žvaka. Bez šećera, podrazumeva se. 
  • Vežbajte, trenirajte, bavite se bilo kojom fizičkom aktivnošću kako biste se rešili napetosti koju ćete neminovno osećati. 
  • Konzumirajte veće količine tečnosti, ali ne kafe i alkoholnih pića. Kofein i alkohol Vam mogu samo povećati želju za cigaretama koju ćete daleko teže iskontrolisati. 
  • Bavite se ručnim radom. Kuvajte, pletite, crtajte, radite bilo šta kako bi vam ruke bile okupirane. To će Vas osloboditi anksioznosti. 
  • Ugađajte sebi, budite svesni da radite veliku stvar i to kompenzujte navikama u kojima ćete uživati. Prepustite se kupovini, češće dremajte, pripremite sebi kupku, pogledajte dobar film… 

I dok u teoriji ne zvuči toliko teško, praksa je nešto drugačija. Mi Vam držimo palčeve da budete istrajni u svojoj nameri i da izgurate samo par nedelja. Nakon toga, sve će biti daleko lakše, a telo će Vam biti jako zahvalno. 

Započni zdraviji život danas

Povezani članci