Dijabetes i zubi

Dijabetes i bolesti zuba: Da li vodite računa o oralnom zdravlju?

Govorili smo o nizu komplikacija koji se mogu desiti ukoliko se stanje dijabetesa zapušta, ali komplikacija koja se retko pominje, a daleko je od nevažne je problem koji se dijabetičarima stvara sa zdravljem zuba. Stomatolozi ističu da su dijabetičari skloni infekcijama i suvoći usta zbog čega često dolazi do propadanja zuba, bolesti desni i dužeg oporavka nakon operacije.

Šta se dešava sa oralnim zdravljem kada imate dijabetes?

Kao što možete i da pretpostavite, glavna spona koja povezuje probleme sa oralnim zdravljem i dijabetesom je visok nivo glukoze u krvi. Kada se pomenuto stanje ne kontroliše ili ne kontroliše dovoljno ažurno, neminovno dolazi i do oralnih problema. 

Ono što često pominjemo kao termin je “nekontrolisani dijabetes”. Da bismo još jednom apostrofirali koliko je opasan, navešćemo niz problema koji se usled njega događaju, a lokalizovani su samo na usnu duplju (dok je realan spisak daleko veći):

Suvoća usta

Osobe koje imaju dijabetes imaju značajno manju proizvodnju i protok pljuvačke zbog čega ujedno i dolazi do stanja suvih usta, odnsosno kserostomije. Iako deluje naivno, ova komplikacija je u stanju da izazove čir, bolove u ustima, ali i jake infekcije

Lučenje pljuvačke omogućava samočišćenje nakon unosa hrane i pića, a kada je ono kompromitovano povećava se rizik od nastanka karijesa. Poznat je i sindrom takozvanog žarenja i pečenja, koji u pojedinim situacijama mogu biti toliko intenzivni da se dijabetičari žale da imaju osećaj kao da su uzeli vreo gutljaj tečnosti čak i kada je tečnost normalne temperature. 

Gljivice 

Dijabetičari često posežu za anitiboticima kako bi se izborli sa čestim infekcijama. To sa druge strane dovodi do gljivičnih infekcija usta i jezika. Najupornija gljivica je kandida albikas, koja je naročito zastupljena kod dijabetičara koji nose protezu. Veliki problem u borbi sa kandidom se događa kada se prilikom lečenja dijabetičar suočava sa visokim nivoom šećera u krvi.

Bolesti desni

Bolesti desni, odnosno parodontološke bolesti predstavljaju bakterijske infekcije koje se talože oko desni, a koje potencijalno mogu da prodru u kosti i tkiva koje nose same zube.

Dijabetičari su skloni bolestima desni s obzirom na to da su osetljiviji na infekcije kao i da je kod njih period oporavka duži. Nažalost, studije su pokazale da su dijabetes i bolesti desni par koji se jako lepo slaže i da zajedno čine začarani krug. 

Naime, dijabetes uvećava rizik od bolesti desni, dok bolesti desni otežavaju balans šećera u krvi. Takođe, zbog smanjene cirkulacije u perifernim krvnim sudovima sa kojom se dijabetičari suočavaju, smanjena je i cirkulacija krvi u desnima zbog čega često dolazi do parodontoze. 

Činjenica je da dijabetes ima uticaj na celo telo i da zbog toga morate da izgradite poseban odnos sa njim: da osluškujete svaki signal koje Vam šalje i da blagovremeno reagujete kada verujete da nešto nije u redu. 

Dijabetes i vađenje zuba

Verovatno i iz ličnog iskustva možete potvrditi da stomatolozi izbegavaju vađenje zuba kada imate dijabetes. Razlog tome je što zbog visoka šećera u krvi, rane teže zarastaju. 

Sa druge strane, kada se dijabetes kontroliše, sve se intervencije se mogu neometano odvijati. Ipak, jako je važno da kažete svom stomatologu da imate dijabetes. Specijalista će skoro uvek preporučiti da uzmete svoju terapiju nekih sat vremena pre samog zahvata. Zbog straha se može desiti nepredviđeni skok šećera u krvi što značajno otežava intervenciju. 

Što se tiče stavljanja plombi, čišćenja kamenca i uobičajenog lečenja zuba – vrednosti glukoze ne utiču na zahvate. 

Kako pravilno voditi računa o zdravlju usta i zuba?

Kao prvo pravilo se nameće redovno pranje zuba. Perite ih minimum dva puta dnevno uz obaveznu upotrebu zubnog konca pred spavanje. Ne služite se čačkalicama jer one mogu naneti mnogo više štete. Posebno se savetuje upotreba mekanih četkica, odnosno strogo izbegavanje klasičnih od kojih često dolazi do krvarenja desni. 

Jako je važno iz mnogo razloga, ali i i zbog oralnog zdravlja – unositi dovoljne količine tečnosti. Idealno je da tečnost unosite često, ali u malim količinama. To rešava problem suvoće usta i vrši veštački efekat samočišćenja nakon unosa obroka koji smanjuje mogućnost nastanka karijesa. Osim toga, preporučuje se i kako bi se izbegao gorepomenuti osećaj žarenja i pečenja. 

Redovno posećujte stomatologa! Uputite ga u svoje stanje i pridržavajte se saveta koje vam daje. To će zasigurno uključiti i redovno čišćenje kamenca koje će Vam takođe spasiti zube od propadanja. 

Jedan dodatni savet koji Vam posebno preporučujemo jer ne košta gotovo ništa, a mnogo znači: napravite sami sredstsvo za ispiranje usta. U dva decilitra vode, stavite jednu kašiku sode bikarbone. Ovako ćete sniziti kiselost u ustima i smanjite mogućnost nastanka gljivica. 

Kako se nositi sa svim informacijama vezanim za dijabetes?

Nekad je borba sa dijabetesom pravi izazov, ali činjenica je da se danas u svetu i zdravim ljudima preporučuje naglašena briga o kvalitetu vođenja života. Umesto da razmišljate o tome šta Vam je sve uskraćeno, pokušajte da dijabetes doživite kao znak da je vreme da raskrsite sa svim lošim navikama i posvetite se svojoj dugovečnosti. 

U svakoj borbi, naročito onoj koja se odvija u glavi, najvažnije je imati sigurnog saveznika. Baš iz tog razloga, sa misijom da na prirodan način promene svet, specijalisti iz Izraela su stvorili revolucionarni CuraLin suplement. Potpuno prirodan, neškodljiv, CuraLin je Vaš prozor u svet zdravlja, u svet u kom je balansiran šećer u krvi svakodnevica. 

Naime, studije u svetu su pokazale da je prirodni suplement za dijabetes CuraLin veoma efikasan i da su ljudi pomoću njega smanjili upotrebu lekova, pa čak i insulina. Upravo ovakav oslonac Vam je potreban kako biste se osećali rasterećenije i živeli srećnije. 

Započni zdraviji život danas

Povezani članci