žena koja ima dijabetes pije kafu

Kafa i dijabetes – preporuka ili ne?

Kafa je zaista postala neizostavni element naše kulture i svakodnevne rutine. Gotovo da nema osobe koja jutro ne počinje šoljom „jake i crne“. Ali kako to utiče na dijabetes i samim tim na nivo šećera u krvi?

Dijabetes tip 2 i unos hrane i pića

Naučno je nesporno dokazano da konzumacija hrane i pića direktno pogoršava nivo šećera u krvi, pa je stoga jasno da su prehrambeni izbori posebno važni za ljude sa dijabetesom tip 1 i tip 2. 

Porodična istorija dijabetesa, izbor vežbi, druga zdravstvena stanja i svakodnevna ishrana su komponente koje takođe utiču na šećer u krvi.

Šta zapravo znate o kafi?

Kafa je prvi put otkrivena u Etiopiji pre gotovo jednog milenijuma i od tada je postala osnovni deo svakodnevice mnogih ljudi. 

Legenda kaže da je stočar po imenu Kaldi primetio da su njegove koze postajale vrlo energične kad god bi pojele zrna kafe i da nisu mogle da spavaju noću. Kaldi je skuvao prvu šoljicu radosti, a ostalo je, pa, ostalo je istorija. 

Kafa se nekada smatrala štetnom po zdravlje. Ali s vremenom se njena reputacija menjala pa se smatralo i da redovna konzumacija može da nas zaštiti od određenih vrsta tumora, bolesti, pa čak i depresije.

Kafa i dijabetes

Sigurno ste bar negde i nekada pročitali da postoje istraživanja koja sugerišu da povećani unos kafe može smanjiti rizik od razvijanja dijabetesa tip 2? Ipak, morate znati da na osobe koje već imaju dijabetes tip 2 kafa često ima negativan uticaj.

Kako se razlikuje uticaj kafe na osobe koje imaju dijabetes i one koje nemaju?

Istraživanja o tome su i dalje oprečna. Nedavna studija pokazala je da kafa može biti korisna kao prevencije dijabetesa. Ispijanje od tri do četiri šolje kafe dnevno povezano je sa približno 25% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2.  

S druge strane, studija rađena 2008. godine pokazala je da Vaša obična crna kafa može povećati rizik za ljude koji već imaju dijabetes tip 2. Ovo dokazuje značajnu razliku u efektima kafe i kofeina na ljude sa dijabetesom i ljude koji od njega ne boluju.  

šolja crne kafe

Kako kafa utiče na dijabetičare?

Naučnici i dalje pokušavaju da shvate kako kafa utiče na nivo insulina i šećera u krvi. Smatra se da konzumacija kofeina povećava nivo specifičnih hormona stresa, poput epinefrina ili adrenalina. 

To može sprečiti vaše ćelije da obrade dovoljno šećera, odnosno onemogućiti vaše telo da proizvodi dovoljno insulina i blokira protein nazvan adenozin. Rezultat toga je da šećer iz krvi ne možete ukloniti tako efikasno

Previše kofeina može vas držati budnim, a gubitak sna može smanjiti osetljivost na insulin. Kafa sadrži različita jedinjenja kao što su magnezijum, hrom i polifenoli koji mogu igrati ulogu u povećanju osetljivosti na insulin

Zbog svega toga neki stručnjaci smatraju da osobe sa dijabetesom treba da piju kafu bez kofeina. Na taj način će moći da iskoriste prednosti njenih komponenata kao što su antioksidansi i minerali, a da to ne utiče na osetljivost na insulin.

Doziranje kofeina za dijabetičare

Prosečna odrasla osoba unese dve šolje kafe na dnevnom nivou koje u sebi sadrže oko 280 mg kofeina. Za većinu zdravih osoba, pokazalo se da količina do 400 mg kofeina nema značajan uticaj na glukozu u krvi. Sa druge strane, podaci govore da osobe sa dijabetesom mogu iskusiti skok šećera u krvi sa upola manjom dozom kofeina (oko 200 mg).

Kako su skokovi šećera u krvi najopasniji za dijabetičare, važno je naći način da se sa njima izborite. Jedno od prirodnih rešenja koje je ujedno donelo revoluciju u lečenju dijabetesa tip 2 je Curalin preparat koji za samo 7 dana može dati rezultate i regulisati nivoe glukoze.

Da li će jedna šoljica kafe ugroziti Vaše zdravlje?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na mogućnost dijabetičara da dobro podnesu kofein – godine, kilaža, opšte fizičko stanje. Međutim, vrlo je važno napomenuti da osobe sa dijabetesom koje su tokom života redovno konzumirale kafu, ne moraju iskusiti skokove šećera u krvi. Pojedini stručnjaci smatraju da je uzrok tome što se telo posle izvesnog vremena navikne na kofein. To ne znači da ne treba biti oprezan i povesti računa jer se nepredviđeni skokovi uvek mogu javiti.

Da biste utvrdili da li Vam kofein povećava nivo šećera u krvi, možete se konsultovati sa svojim lekarom. Jedan od načina provere je da analizirate krvnu sliku nakon jutarnjeg unosa kafe ili čaja. Nakon toga napravite pauzu par dana od kofeina i ponovite test. Kada budete uporedili ove rezultate, imaćete i odgovor na pitanje – da li smete sebi da dozvolite jednu šoljicu radosti.

Svako od nas ima svoj poseban odnos sa ispijanjem kafe. Većina njome započinje dan, a nisu nam strane ni one pauze na poslu kada nam je ovaj napitak neophodan da se okrepimo ili da jednostavno – uživamo. 

Ipak, uvek treba imati na umu da je zdravlje najvažnije, a samim tim da je najbolje naći alternativu ovom napitku ili jednostavno biti umeren! 

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci