Pileće belo meso, isečena kuvana jaja i avokado na tanjiru

Zdravlje na usta ulazi: Zlatnim pravilom do nižeg šećera u krvi

Gubitak kilograma je jedan od najboljih načina da dijabetes tip 2 držite pod kontrolom, jer smanjenje telesne težine može da utiče i na regulisanje nivoa šećera u krvi. A za mršavljenje postoje dva zlatna pravila – zdrava ishrana i redovno vežbanje.

U ovom članku govorićemo o zdravoj ishrani prilagođenoj osobama koje boluju od dijabetesa tip 2, a koja će vam pomoći da izgubite kilograme i poboljšate svoje zdravstveno stanje.

Nekoliko jednostavnih izmena u ishrani mogu da učine vaš obrok znatno zdravijim i pomognu vam da smršate i snizite nivo šećera u krvi. Umesto belog hleba, pirinča i testenina počnite da jedete crni ili hleb s celim zrnom i rezance od povrća, kao što su tikvice.

Ako meso sadrži mnogo masti ili je obrađeno, zamenite ga „posnijim“ komadima. Servirajte sebi pileće belo meso umesto bataka ili pečeno belo meso umesto obrađenog mesa, poput slanine ili suhomesnatih proizvoda.

Vrlo je važno i da umesto belog šećera počnete da koristite zaslađivač. Takođe, prilikom pripremanja hrane zamenite puter ili ulje nezaslađenim sosom od jabuke, a beli krompir slatkim tj. batatom, koji ne dovodi do brzog porasta šećera u krvi.

Voćne sokove, za koje je opšte poznato da u sebi sadrže mnogo šećera, treba da zamenite napicima bez šećera, a najbolje bi bilo da umesto njih pojedete voće, kao i da pijete više vode.

U suštini, namirnice koje bi trebalo da upotrebljavate ako bolujete od dijabetesa tip 2 su: neslani orašasti plodovi i semenke, integralne žitarice, voće i povrće, nepržena riba s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina (losos, sardina, pastrmka, haringa), pileće ili ćureće belo meso, „posnije“ crveno meso, maslinovo ulje, pasulj, grašak i mlečni proizvodi s malo masti.

S druge strane, trebalo bi da izbacite iz ishrane ili značajno ograničite unos: slatkiša, meda, kolača i torti, gaziranih pića, slatkog čaja, voćnih sokova, sirupa s dosta fruktoze, kao i same fruktoze, dekstroze, saharoze, viršli, slanine, masnih delova svinjetine i govedine… Dakle, slatke hrane i pića, masnog i prerađenog mesa, a preporučuje se i izbegavanje slane, transmasne i delimično hidrogenizovane hrane, poput zamrznute pice, kokica iz mikrotalasne peći, pavlake za kafu…

U slučaju da niste sigurni da li treba da kupite neku namirnicu u prodavnici ili ne, uvek treba da imate na umu koliko ugljenih hidrata sadrži taj proizvod i kog su oni tipa. To je važno zato što je glukoza ugljeni hidrat, te unos različite količine i vrste ugljenih hidrata može da utiče značajno na nivo šećera u krvi.

Ugljeni hidrati se dele na proste (jednostavni šećeri) i složene (skrob). Prosti brzo podižu nivo šećera u krvi, daju hrani sladak ukus, a nalaze se u belom hlebu, voću, mlečnim proizvodima, medu… Nasuprot njima, složeni sporije podižu nivo šećera u krvi, sadrže više vlakana i telu treba više vremena da ih preuzme. Nalaze se u tamnom hlebu, ovasu, krompiru, mahunarkama…

Ne treba da zanemarite ni posledice konzumiranja alkohola ukoliko bolujete od dijabetesa tip 2. Iako nije strogo zabranjeno da uživate u alkoholnim pićima, treba da budete svesni da šećer u njima može da prouzrokuje porast šećera u krvi, kao i da, u kombinaciji s lekovima za dijabetes, ona mogu da izazovu hipoglikemiju ili nizak šećer u krvi. Zaključak je – ako pijete, činite to umereno i nikada na prazan stomak.

U gubljenju kilaže i uspostavljanju optimalnog nivoa šećera u krvi pomaže i CuraLin, 100 odsto prirodan dodatak ishrani, napravljen od devet sastojaka: rizoma kurkume i biljke kutki, plodova gorke dinje, amle i jambolanske šljive, semena piskavice, herbe biljke svertije, lista srebrne svilenice i kore cimeta.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci