Lekovi u šaci starije osobe.

Lekovi za dijabetes: Terapija šećera i njeno dejstvo

Savremena medicina daleko je odmakla u lečenju dijabetesa i njegovih posledica, ali nijedan endokrinolog nije svemoćan niti je ijedna terapija čarobni štapić koja poremećaj trajno i lako reguliše. Zbog toga se i insistira na individualnom pristupu u lečenju svakog bolesnika. To otežava i odgovor na pitanje: šta je najbolji lek za dijabetes?

Lekari najčešće insistiraju na kombinovanju određenog režima ishrane, stila života (posebno obima fizičke aktivnosti i radnog angažmana) i lekova, odnosno u drastičnijim slučajevima – insulina. Ali tu i nastaju problemi, koji ne dovode do željenog rezultata – normalnog života i uživanja u svakodnevnim životnim aktivnostima. To objašnjava i stalnu potragu za novim lekovima za šećernu bolest, ali i sve veću ulogu koju imaju suplementi za dijabetes.

Kad lekovi za dijabetes prestanu da deluju

Stručnjaci insistiraju na dijeti kao osnovi lečenja, obaveznoj fizičkoj aktivnosti i primeni odgovarajućih medikamenata. Uopšteno govoreći, kod dijabetesa tip 2 cilj ovih lekova je stimulisanje beta ćelija u lučenju prirodnog insulina kao i omogućavanje njegove efikasnosti u razlaganju glukoze u krvi. Lekovi za dijabetes uopšteno se nazivaju antidijabetici i razvrstavaju se u više grupa:

  • derivati bigvanida;
  • derivati sulfonilureje;
  • inhibitori alfa-glukozidaze;
  • tiazolidindioni;
  • ostali.

Lekovi za dijabetes su efikasni u snižavanju šećera, ali nisu savršeni i ne deluju uvek dugoročno. Nije retkost kod pacijenata da medikament koji je duži vremenski period davao zadovoljavajući rezultat gotovo preko noći „izgubi snagu“, što se odražava na sveukupno stanje pacijenta. U terapiji šećerne bolesti događa se da lekovi prestanu da deluju, što je situacija koju izaziva mnoštvo faktora. Tu su povećanje telesne mase, promene navika u ishrani, smanjenje aktivnosti, novopridružene bolesti…

Suplementi za dijabetes igraju sve veću ulogu u borbi sa šećernom bolesti.

Nuspojave koje mogu da otežaju lečenje

Takođe, primena lekova kojima se reguliše šećer nosi i spektar neželjenih dejstava, koja mogu da otežaju lečenje, a pacijenta demotivišu u borbi sa dijabetesom. Najčešće nuspojave koje se beleže vezane su za digestivni trakt i probavu. Na primer, uzimanje derivata bigvanida, kao i njima sličnih lekova, koji se propisuju pacijenatima čiji pankreas luči insulin, ali koji nedovoljno efikasno stiže u mišiće, neretko prate i problemi sa varenjem, mučnine, povraćanje i promene stolice. Takođe, i kod drugih medikamenata moguća je pojava nadutosti, gasova, bola u trbuhu, ali i gojaznosti, što otežava kontrolisanje nivoa šećera u krvi, a pojedini lekovi su zabranjeni za trudnice.

Poseban društveni problem jeste neodgovorna primena lekova za šećer za mršavljenje, što je veoma opasna praksa koja može da izazove trajne i teške posledice.

Mlioni ljudi još tragaju za rešenjem

Da je lečenje dijabetesa, uprkos napretku medicine i ostvarenim dometima, još uvek daleko od apsolutne efikasnosti svedoči i podatak da 280 miliona pacijenata, što čini dve trećine ukupne svetske populacije suočene sa dijagnozom šećerne bolesti, nije postiglo željene rezultate u lečenju bolesti koja ih muči. Oni se svakodnevno sreću sa problemom neuravnotežene glukoze u organizmu, uprkos terapiji određenoj prema jasno postavljenom cilju lečenja.

To je i jedan od razloga zbog čega se čak 1,1 milijarda dolara svake godine potroši na istraživanja dijabetesa i njegovih zagonetki, ali rešenje koje uspostavlja balans između neželjenih efekata i efikasnosti još nije otkriveno.

Veliku pomoć u lečenju dijabetesa, ipak, može da pruži priroda kao univerzalna apoteka, čiji pravilno odabrani i iskombinovani sastojci sadrže elemente koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma dijabetesa tip 2.

Priroda nudi rešenje za dijabetes

Na toj bazi je kreiran i CuraLin, prirodni dodatak ishrani razvijen u Izraelu. CuraLin je 100% prirodan suplement namenjen ljudima koji žele da održavaju normalan nivo šećera u krvi, a da uživaju u svakodnevnim životnim aktivnostima. Svaka CuraLin kapsula je proizvedena po principima ajurvede u kombinaciji sa savremenom tehnologijom.

Za razliku od lekova za šećernu bolest, referentne nacionalne i međunarodne institucije dokazale su da CuraLin ne izaziva kontraindikacije niti njegovu primenu prate neželjena dejstva. Ovaj suplement, uz to, odlikuje izuzetna efikasnost. Klinička studija, objavljena u Nacionalnoj lekarskoj biblioteci i lekarskoj komori u SAD-u, kao i uglednom britanskom medicinskom magazinu Diabetes/Metabolism Research and Reviews, pokazala je da su upotrebom CuraLin prirodnog suplementa tokom jednog meseca, osobe sa dijabetesom tip 2 iskusile blagotvorni uticaj i značajno smanjenje hemoglobina.

Ova ozbiljna, i prema principima rada najstrožija klinička studija, urađena po tzv. duplo slepom principu, pokazala je izrazita poboljšanja kod čak 72,2 odsto ispitanika koji su koristili CuraLin.

CuraLin je odobren i od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije – broj i datum upisa u bazu podataka: 18713/2021. od 19.05.2021. Takodje ga preporučuju i naši najpriznatiji endokrinolozi, kao što je prof. dr Miloš Stojanović, šef katedre endokrinologije Kliničkog centra Srbije.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci