dijabetes tip 2

Ojačajte svoj imuni sistem cinkom

Razne studije su pokazale da zdrava ishrana i određene životne navike mogu da pomognu u jačanju našeg organizma. Ključna uloga imunog sistema je da nas čuva od infekcije. Poznato je da određene namirnice mogu da pomognu organizmu da što bolje funkcioniše i samim tim pripremi vaša tela da se bolje bore protiv neželjenih „osvajača“.

Poznato je da je vitamin C esencijalni antioksidans za jačanje imunološkog sistema. Šta ovo znači? Kada redovno unosite vitamin C u svoj organizam to će pomoći u uništavanju slobodnih radikala i podržati prirodni imuni odgovor vašeg tela. Većina voća i povrća su odličan izvor ovog vitamina, kao što su narandže, jagode, brokoli, limun, i njih slobodno možete da uvrstite u vaš plan ishrane.  

Umerenost je ključ pravilne ishrane dijabetičara, te obratite pažnju na adekvatnu veličinu porcije.

Cink

Znamo da insulin pomaže da se šećer iz krvi prenosi u ćelije, čime se ćelije hrane, a u krvi se pritom nivo šećera normalizuje. Kod zdravih osoba, pankreas, organ koji stvara i luči insulin, ima veliku ulogu. Kada pojedemo previše slatkiša, pankreas stvori više insulina, tako da se šećer na vreme rasporedi u ćelije, pa u vašem organizmu nije visok njegov nivo u krvi. Međutim, kod osoba koje boluju od dijabetesa, pankreas nema toliku moć, te nije u mogućnosti da izluči dovoljno insulina kako bi se smanjio nivo šećera u krvi. Ovo proizvodi oštećenje krvnih sudova.

Gde je tu uloga cinka? Naime, cink je važan za stvaranje rezervi insulina. Što je posebno od koristi kada ga osoba ima u manjku, odnosno kada je funkcija pankreasa da ga stvara oslabljena. Takođe, cink pojačava dejstvo insulina i sprečava njegovu razgradnju. Kada nema dovoljno cinka, poremećena je i regulacija šećerne bolesti kod dijabetičara.

Prema rečima Melise Snover, osnivača i izvršnog direktora kompanije Nourished, navodi se da je „cink neophodan za zdrav imuni sistem“ i da „nedostatak cinka može učiniti osobu podložnijom bolestima“. Evo nekoliko načina na koje možete da uključite cink u svoju ishranu, konzumirajući sledeće namirnice:

Crveno meso

Školjke

Jaja

Koštunjavo voće

Mahunarke (pasulj, sočivo, slanutak)

Šta vi jedete da ojačate svoj imuni sistem? Ako tražite ili imate savete za ishranu koje sledite da biste ojačali svoj imuni sistem, pridružite se Fejsbuk grupi „Pobedimo zajedno dijabetes tip 2″, u kojoj hiljade ljudi iz regiona dele recepte i druge korisne informacije od kojih mož imati koristi!

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci