Pića čaj kafa

Šta je pored vode najbolje piti kada imate dijabetes tip 2

Naše telo je sačinjeno od 2/3 vode, stoga je i logično da ju je neophodno unositi svakog dana u velikim količinama kako bismo bili adekvatno hidrirani. I pored činjenice da je voda neumitno najbolji izbor kada je unos tečnosti u pitanju, postavlja se pitanje koja pića su još dobra i na koji način utiču na glukozu u krvi?

Imati dijabetes znači i imati veću odgovornost prema sebi i svom telu, a pažljiv unost tečnosti je jedan od ključnih postulata zdravijeg života. Birajući dobra pića, dijabetičari mogu iskusiti niz benefita i zato, pre nego posegnete za sledećim gutljajem, otkrijte ukusne i zdrave izbore (koji nisu voda). 

Limunada, ali kod kuće 

Voda, sveže ceđeni limun i malo leda. Da li zapravo postoji nešto što više osvežava od ovog
napitka? Još kada se prisetimo da ne sadrži ugljene hidrate ni kalorije, a izuzetno je
blagotvorna po organizam, ostaje nam samo da je odmah napravimo. Imajte samo na umu da
se limunada u ugostiteljskim objektima (naročito u inostranstvu) priprema sa zaslađivačima koji
su veliki no-no i mogu biti izuzetno štetni.

Čaj se podrazumeva 

Svima je jasno da je čaj zdrav, a blagodeti gotovo svih biljnih infuzija su poznati vekovima, pa čak i milenijumima unazad. Veliki broj studija govori u prilog tvrdnjama da su zeleni i crni čaj odlični saveznici za očuvanje zdravlja dijabetičara. 

Podrazumeva se da ne dodajete šećer, a ukoliko vam zafali jačeg ukusa – dodajte sok od limuna ili druge nekog drugog citrusa. Neophodno je naglasiti da je najbolje kupovati čaj na merenje s obzirom da kesice mogu sadržati zaslađivače. 

Kamilica može pomoći u regulaciji šećera u krvi, hibiskus može redukovati insulinsku rezistenciju dok čaj od cimeta, prema rezultatima pojedinih studija, uspešno snižava glukozu u krvi. Nećete pogrešiti ni sa čajem od đumbira, nane i kurkume

Zanimljivo je i da biljni preparat Curalin, koji dokazano pomaže u borbi protiv dijabetesa tip 2, sadrži koru cimeta i kurkumu. U pitanju je potpuno neškodljiv suplement koji značajno može uticati na kvalitet života.  

Kravlje & biljno mleko

Mleko sadrži važne vitamine i minerale, ali i ugljene hidrate koji utiču na kalorije. Zbog toga je važno da unosite mleko sa malim procentom masnoće i da, naravno, ne preterujete sa količinama. 

Mlečne alternative od badema, pirinča, kokosa, soje su još bolji izbor s obzirom da im je procenat ugljenih hidrata značajno niži. Ne manjka im ni nutrijenata kao što su kalcijum i vitamin D koji su presudni za zdravlje kostiju. Ipak, treba obratiti pažnju na deklaracije s obzirom da se ovim alternativama ponekad dodaju šećeri i veštačke arome. 

Navalite na sok od paradajza

Ukoliko ste ljubitelj sokova ili vam je jednostavno dosadilo da pijete samo vodu u želji da izbegnete šećere, sok od paradajza je najbolji način da se hidrirate. Istina, možda nema ukus kao voćni sok, ali ni oni nemaju benefite koje ima sok od paradajza (bez dodatka šećera i soli). Paradajz ima niski glikemijski indeks, dokazano smanjuje nivo šećera u krvi, ali i reguliše krvni pritisak. Pa, šta čekate? 

sok od paradajza

A kada hoćete da se počastite – topla čokolada

Ko ne voli topao, slatkast i kremast napitak – naročito u hladnim danima? Bio bi pravi greh “uskratiti” sebi takav ugođaj s vremena na vreme. Ipak, odmah moramo naglasiti da topla čokolada koju možete popiti u lokalima nije način da zadovoljite potrebu za ovim napitkom. 

Najbolji način da se prepupstite čarima tople čokolade je da je napravite kod kuće. Potrebno je samo 200-250ml mleka sa nižim procentom masti, par kockica crne čokolade, kašičica vanile i malo cimeta. Beskompromisni užitak kom ne morate da odolite! 

Jedino piće koje je zaista najstrože zabranjeno dijabetičarima

Energetska pića su najveći neprijatelj čoveku, ne samo za one koje imaju dijabetes, već za svakog. Nije nepoznanica da ozbiljno narušavaju balans u organizmu i ostavljaju neizbirisive posledice ukoliko se piju redovno. 

Naime, ova pića pružaju nagli energetski skok zbog šećera, kofeina i aditiva od kojih su sačinjena. Takva kombinacija uzrokuje promene u rada srca, povećanje krvnog pritiska i probleme sa snom, a svaka od tih nuspojava znatno utiče na kvalitet života dijabetičara.

Zdrava doza kofeina 

Veliki broj istraživanja je pokazao da kofein ima sposobnost da povisi glukozu u krvi, ali i da spreči naše telo da proizvede dovoljne količine insulina. Međutim, nije sve tako crno: činjenica je da kofein ima individualno dejstvo na svakog čoveka, a u slučaju da ste oduvek bili uživalac kafe verovatno nećete osetiti značajne promene ako nastavite da je pijete. 

Najbolji način da testirate kako vaše telo reaguje na kofein je da izmerite šećer u krvi tokom jutra, nakon što popijete šoljicu kafe i nakon nekoliko dana pauze, u isto vreme. Upoređivanjem ova dva rezultata znaćete da li je bezbedno nastaviti sa ovim napitkom. Kakvi god rezultati bili tajna je, uostalom kao i za sve ostalo pametno konzumiranje bez dodataka šećera, krema i veštačkih aroma. 

Naravno da će se tu i tamo omaći sladak napitak ili čašica alkohola, ali trudite se da to zaista budu izuzeci. Život sa dijabetesom je ponekad iscrpljujuć, ali osluškujući potrebe svog organizma i pružajući mu neophodno, vratiće nam višestruko. 

Započni zdraviji život danas

Povezani članci