Dijabetes tip 2 i detoksikacija organizma nakon praznika

Prejedanje nije zdravo ni u jednom slučaju, ali smo svi svesni da je doba praznika posebno težak period koji s vremena na vreme podrazumeva „varanje“ kada je ishrana u pitanju. Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, naročito oni sa stažom, itekako su svesne rizika koji neumernost u hrani donosi. A za onom trpezom na kojoj se ne gleda za koliko masnom hranom se poseže obično se nađe i poneka čašica alkohola

Takva kombinacija je krajnje štetna po organizam, a koliko god podržavali latinski moto carpe diem, sigurni smo da vam je i sutrašnjica jednako važna. E pa ukoliko je tako, hajde da procenimo štetu i vidimo kako najbolje izvršiti detoksikaciju organizma na jedini ispravan način – prirodnim putem.

Zdrav san je osnova zdravlja

Jedan od vodećih uzroka za nastanak dijabetesa tipa 2 je svima dobro poznat i počinje na isto slovo kao i najveće zadovoljstvo. Stres ne iscrpljuje samo u stanju svesti, već i tokom sna (ako uopšte usmemo da mu se prepustimo) i mnogo je situacija u kojima ga je nemoguće redukovati. Ipak, kada dijabetes već postane deo života, moramo ozbiljno razmisliti o načinima koji će ga neutralisati. 

Nakon iscrpnijeg perioda kao što je vreme praznika, morate svoje telo snabdeti dovoljnom količinom zdravog sna! Ne dozvolite da vas par turbulentnih dana načini hronično umornim. Spavajte minimum sedam do devet sati, a u krevet idite što je moguće ranije. Verujte nam na reč, telo će vam biti zahvalno na ovom, prvom koraku.

Duboka hidratacija!

Osim za samu hidrataciju, unos tečnosti ima i vodeću ulogu kada je čišćenje organizma u pitanju. Uobičajena potreba za vodom na dnevnom nivou u proseku iznosi 2l, ali u periodu kada želimo da izbacimo toksične materije iz tela putem mokraće i znoja, tu količinu je poželjno i udvostručiti. 

Negazirana voda je očigledan izbor, ali i čajevi imaju značajnu detox ulogu. Kao najefikasniji do sada se pokazao zeleni čaj koji se u celom svetu preporučuje dijabetičarima. Poznato je i da njegovo dejstvo pojačava osetljivost na insulin, a prirodni je i saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja. Skuplja, ali deltovornija opcija je i kokosova voda koja zbog svojih hipoglikemijskih komponenti ima odličan uticaj na sve one sa dijabetesom tipa 2. 

Čajevi od koprive i maslačka su odlični načini da pomognete svom telu da povrati ravnotežu. Čaj od korena koprive dokazano smanjuje nivo glukoze u krvi dok čaj od maslačka pojačavaju količine urina kroz koji se izbacuje višak šećera.

Zeolit u borbi protiv slobodnih radikala

Opšte je poznato da slobodni radikali uzrokuju više od 90% različitih vrsta bolesti, a kod dijabetičara oni imaju tu užasnu moć razaranja organizma. Oni svakodnevno nastaju u ćelijama svakog čoveka, ali mi imamo mehanizme kojima ih neutrališemo. Ipak, u danima kada manje brinemo o zdravim navikama, kao što su praznici – našem telu je neophodan podstrek za pravilan odgovor organizma

Zeolit je vukanski mineral koji se dokazao kao odličan „čistač“ slobodnih radikala. Njega možete kupiti u svakoj bolje snabdevenoj zdravoj hrani, a njegova sposobnost da upije i izbaci slobodne radikale je već dokazana. Osim toga, zeolit opštim dejstvima detoksikacije koji se ispoljavaju u crevima u vidu vezivanja teških metala i otrova, u velikoj meri poboljšava zdravlje dijabetičara. 

Poslednje, ali nikako najmanje važno – kurkuma

Ništa novo, šta više, kurkuma je biljka koja se hiljadama godina koristi u indijskoj i kineskoj medicini. Neuimitan je njen antivirusni, antibakterijski, antimikotički, antikancerogeni i antiupalni uticaj. Njeno veličanstvo i glavni sastojak biljke, kurkumin, ima sposobnost da snizi nivo šećera u krvi kao i da spreči nastanak posledica dijabetesa tipa 2.

Ljuta aroma kurkume ubija parazite i elminiše naslage otrova, masti i sluza. Poznata je i zbog svoje moći pospešivanja krvotoka i varenja hrane. U Kini se još od davnina masovno koristi za lečenje želuca, jetre i slezine, kao i za čišćenje krvnih sudova i smirenje bolova. Vrlo ju je jednostavno koristiti, dovoljna je i kašičica začina ove azijske čudotvorne biljke na dnevnom nivou kako biste iskusili benefite koje ona pruža. Najbolje se kombinuje sa povrćem i pirinčem, a što je i najbolje od svega, njegova specifična aroma daje odličan ukus svakom jelu. 

Ukoliko pak govorimo o jednom proizvodu koji se dokazao kao najefikasniji spoj lekovitih biljaka (i kurkume između ostalog!), onda je Curalin suplement najbolji izbor koji možete da napravite. Njega je iznedrila priroda, ne sadrži alergene, nema nikakve neželjene efekte, a dejstvo je fantastično

Naravno da ne smemo zaboraviti i na dobro, staro voće i povrće u što većim količinama, naročito u svežem stanju. Najbolji je unositi sezonsko voće i povrće sa naših podneblja kako biste bili sigurni da koristite maksimum iz prirode. I naravno, možda su sada oko praznika vladali izgovori, ali od danas je ipak red da zavladaju zdrave navike

Započni zdraviji život danas

Povezani članci