Starija žena vadi krv iz prsta kako bi proverila nivo šećera

Prepoznajte dijabetes tip 2: Koji su simptomi i faktori rizika

Žeđ, glad, suva usta, često mokrenje, nagli gubitak ili dobitak kilograma – to su pojedini glavni simptomi dijabetesa tip 2. Pojedini deluju sasvim uobičajeno. Zato treba da otvorimo četvore oči kako bismo ih na vreme primetili, obratili se lekaru i započeli lečenje dijabetesa.

Rani simptomi dijabetesa tip 2 mogu biti vrlo blagi ili čak neprimetni. Ljudi koji imaju tu bolest uglavnom ni ne znaju da je to slučaj. Okvirno jedna od tri osobe koje pate od dijabetesa tip 2 ni ne zna da boluje.

Prvi simptomi dijabetesa tip 2

Jedan od prvih simptoma dijabetesa tip 2 je izražen osećaj žeđi. Potom slede: suvoća usta, stalan osećaj gladi, često mokrenje, nevoljno oticanje urina iz bešike, nesvakidašnji gubitak ili dobitak kilograma, genitalni svrab, česte urinarne infekcije, umor, pomućen vid i razdražljivost.

Ako je bolest napredovala, na to mogu da ukažu i sledeći simptomi: teže promene na desnima, svrab, pogoršanje ili čak gubitak vida, trnjenje u rukama i nogama, pa i impotencija, a kod žena su učestale i vaginalne gljivične infekcije.

Dijabetes može da izazove i gubitak osećaja i oteža orgazam. Kod žena može da dovede do vaginalne suvoće. Okvirno jedna od tri žene koje boluju od dijabetesa iskusiće neki vid seksualnih problema.

S druge strane, 50 odsto muškaraca obolelih od dijabetes melitusa patiće i od erektilne disfunkcije i to u ranijoj životnoj dobi nego oni koji nemaju dijabetes.

Jedan od faktora rizika za dobijanje dijabetesa tip 2 je gojaznost, pogotovo u struku.

Koji su faktori rizika

Takođe, vrlo je važno da se obrati pažnja i, ukoliko je moguće, utiče na faktore rizika od dobijanja dijabetesa tip 2.

Neki od njih su: gojaznost, pogotovo u struku, pušenje, prekomerno sedenje, unošenje velikih količina crvenog i prerađenog mesa, mlečnih proizvoda s više masti i slatkiša… Sve to su nezdrave navike i zdravstvena stanja koja mogu da povećaju šanse za razvijanje dijabetesa tip 2.

Srećom, ti faktori rizika mogu da se kontrolišu. Gojaznost se reguliše zdravom ishranom i vežbanjem, pušenje može da se ostavi pomoću volje i doslednosti, kretanjem kontriramo sedenju, a disciplinom u ishrani držimo unos nezdravih namirnica u granicama normale.

Nažalost, postoje i faktori rizika na koje ne možemo da utičemo. Neki od njih su: porodična istorija dijabetesa tj. ako majka, otac, sestra ili brat boluju od dijabetesa, i starost – šanse za dobijanje dijabetesa tip 2 su veće posle 45. godine života.

Takođe, žene su u većem riziku od razvijanja dijabetesa tip 2 ukoliko su imale trudnički dijabetes, rodile bebu težu od četiri kilograma i imale sindrom policističnih jajnika.

Ukoliko primetite neki od navedenih simptoma, ne čekajte, već se obratite svom lekaru i ispitajte da li bolujete od dijabetesa tako što ćete da uradite HbA1c test, kojim se meri prosečan nivo šećera u krvi u prethodna tri meseca.

Ako je to slučaj, dobićete odgovarajuću terapiju, a osim nje tu je i CuraLin, 100 odsto prirodan dodatak ishrani, koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci