Poseta oftalmologu ukoliko imate dijabetes tip 2 je važnija nego što mislite

Poseta oftalmologu ukoliko imate dijabetes tip 2 je važnija nego što mislite

Dijabetes kao složeno metaboličko stanje zahteva odgovorno ponašanje koje umnogome umanjuje mogućnost od razvijanja zdravstvenih komplikacija. Jedan od organa koji mogu biti oštećeni usled posledica dijabetesa su oči. Naime, osobe sa dijabetesom su podložnije nastanku različitih degenerativnih procesa i upala, a kao najčešća kasna kompikacija se javlja dijabetička retinopatija. Ali, krenimo redom…

Šta su to bolesti oka uzrokovane dijabetesom?

Do redukcije ili potpunog gubitka vida kod dijabetičara uglavnom dolazi zbog promena na očnom dnu. Takve promene su u stanju da zahvate i krvne sudove vidnog živca što može uzrokovati različite tipove optičke neuropatije. Prema oceni stručnjaka, katarakta i glaukom su bolesti oka koje se takođe mogu češće pojaviti kod osoba sa dijabetesom. Ipak, kao najčešća očna komplikacija se javlja dijabetesna retinopatija.

Šta je dijabetesna retinopatija?

U pitanju je najčešća mikrovaskularna komplikacija dijabetesa koja prema statistikama pogađa polovinu dijabetičara nakon 10 godina od dijagnoze. Ova pojava se češće vezuje za osobe koje imaju dijabetes tip 1, ali uzimajući u obzir činjenicu da je daleko rasporostranjeniji dijabetes tip 2, učestalost nastanka je i dalje veoma visoka – između 22 i 32%.

Ovo oboljenje oka se često javlja zbog zanemarivanja dijabetesa, pušenja, problema sa bubrezima… Važno je naglasiti da ona poseduje stadijume, od gotovo skroz lakih, mogućih za tretiranje do težih koje su praćene ozbiljnim kompikacijama koje za posledicu mogu dovesti do teškog oštećenja ili čak gubitka vida.

Na pojavu retinopatije mogu uticati različiti faktori: pol, životna dob, dijabetičarski “staž”. Primetno je da se javlja češće kod muškaraca mlađih od 45 godina i žena starijih od 45 godina. Dobra vest je da većina osoba sa dijabetesnom retinopatijom iskusi samo lakši oblik, ali da bi tako bilo – prevencija i blagovremeno reagovanje su ključni.

Šta retinopatija radi oku?

Kod ranijih stadijuma retinopatije dolazi do zapušenja ili pojave kesastih proširenja na krvnim sudovima očnog dna. Naime, mrežnjača se u manjoj meri hrani, te njeno tkivo propada ugroženo tačkastim krvarenjima i mrljastim beličasto – žućkastim taloženjem masti. Tada se stvaraju novi krvni sudovi koji ispunjavaju oko krvlju i koje odlikuje lako pucanje.

Teži oblik znači i teže posledice po oko. Fibrozne trake i membrane i krvni sudovi skloni pucanju urastaju u staklasto telo oka. Ovakav proces za posledice ima krvarenje i udubljivanje mrežnjače. Nažalost, kada dođe do ovog stadijuma, velika je verovatnoća za potpuni gubitak vida.

Simptomi dijabetesne retinopatije:

  • Među prvim simptomima se mogu javiti zamućenja u staklastom telu koja pacijent vidi u vidnom polju.
  • Slabiji centralni vid – primetno prlikom čitanja;
  • Smanjenje “noćnog” vida;
  • Gubitak dela vidnog polja.

Šta se može dijagnostikovati pregledom očnog dna?

Pregled očnog dna je svobuhvatan i njegovim pregledom se ne vidi samo stanje krvnih sudova u oku, već i celom organizmu. Oftalmoskopom se na jednostavan način pregledaju krvni sudovi mrežnjače, a uzimajući u obzir da je mrežnjača providna, na njoj se samo uočava krv u krvnim sudovima koji su kod zdravih osoba takođe providni. Svaka promena na krvnom sudu se može posmtrati direktno, a pregled je bezbolan i brz.

Da bismo plastično predstavili moć pregleda očnog dna, samo ćemo napomenuti da se njim može dijagnostikovati dijabetes u najranijoj fazi. Izmene, manje ili veće, koje se javljaju na krvnim sudovima oka, a koje su specifične za dijabetes mogu se utvrditi i pre nego se zabeleže skokovi glukoze u krvi. Među oboljenjima koje ovaj pregled otkriva su i povišeni krvni pritisak, ali i neka daleko teža – hematološka oboljenja i bolesti nervnog sistema.

Dobre vesti su da prevencija postoji

Za prevenciju, koja itekako postoji, neophodna je saradnja oftalmologa i endokrinologa. Činjenica je da se postizanjem optimalnog nivoa šećera u krvi bez drastičnih odstupanja, značajno smanjuje verovatnoća od komplikacija bolesti oka.

Jedan od prirodnih načina na koji se veliki broj ljudi u svetu bori sa dijabetesom tip 2 je supplement CuraLin. U pitanju je preparat koji je po svom sastavu 100% prirodan dodatak ishrani, a koji za samo sedam dana može uveliko dati rezultate kad je regulacija glukoze u krvi u pitanju.

Prema svetskim smernicama osobe sa dijabetesom tip 2 se prvi pregled očnog dna preporučuje nedugo po uspostavljanju dijagnoze. Ukoliko nosite sočiva ili naočare, pregled sa proširenim zenicama se preventivno preporučuje minimum jednom godišnje. Osobe kod kojih se ispostavi da imaju promene na očnom dnu, kontrolu moraju obavljati na svaka tri odnosno na šest meseci, u zavisnosti od preporuke ofatlmologa.

Kao i za sva ostala stanja u životu, najvažnije je preuzeti odgovornost za sebe i svoje zdravlje. Pravilna ishrana i hidratacija, lagana fizička aktivnost i smanjenje stresa će pomoći da se zdravstvene komplikacije svedu na minimum.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci