Stanje organizma koji usled insulinske rezistencije nije u mogućnosti da adekvatno reguliše nivo šećera u krvi naziva se dijabetes tipa 2. Dobro je poznat značaj zdrave i uravnotežene ishrane u svakodnevnoj rutini ljudi sa dijabetesom (redovni obroci, proizvodi puni dijetetskih vlakana i neophodni vitamini).
Međutim, da li ste znali da postoji začin koji ima posve blagotvorni utisak na održavanje nivoa šećera u krvi, te može predstavljati izuzetno korisnu dopunu jelovniku dijabetičara?
Ah taj aromatični cimet
Cimet je začin karakterističnog ukusa i mirisa koji se dobija od unutrašnje kore različitih vrsta stabala drveća iz roda Cinnamomum. Proizvodnja cimeta, koja se vezuje za azijske države Indoneziju, Kinu, Vijetnam i Šri Lanku, obuhvata skidanje unutrašnje kore drveta, njeno sušenje i uvijanje, te se na taj način stvaraju prepoznatljivi štapići cimeta.
Hranljivi cimet predstavlja izvor dijetetskih vlakana, antioksidanasa, kalcijuma i gvožđa, a neobični ukus duguje eteričnom ulju koje čini tek jedan postotak njegovog sadržaja.
Obazrivo sa različitim vrstama cimeta!
Od različitih stabala iz roda Cinnamomum dobijaju se i različite vrste cimeta. Cejlonski cimet sa Šri Lanke, takozvani pravi cimet, prepoznatljiv je po svojoj blagoj i slatkastoj aromi, dok je kineski kasija cimet jačeg ukusa i zastupljeniji u svakodnevnoj prodaji u različitim prehrambrenim radnjama. Osim razlike u izgledu štapića (štapići šuplji iznutra ili ne), glavna razlika cejlonskog i kasija cimeta je u količini kumarina, čestog sastojaka biljaka.
Birajte cejlonski cimet
obzirom na to da prekomerni unos kumarina može imati negativno dejstvo na jetru i bubrege, sadržaj kumarina u hrani je ograničen zakonom (0,1 mg kumarina po kilogramu telesne mase). Kasija cimet, inače slabijeg kvaliteta, može sadržati prekomernu količinu kumarina koja je zaslužna za oporost i ljutinu njegovog ukusa.
S tim u vezi, pogodnije je da se kasija cimet upotrebljava kao sirovina prilikom stvaranja različitih proizvoda čiji je značajan deo i aromatičan miris (poput mirišljavih sveća), a za ljudsku ishranu izabrati kvalitetniji, cejlonski cimet.
Cimet kao deo tradicionalne kuhinje
Cimet predstavlja nezaobilazni deo različitih nacionalnih kuhinja više hiljada godina. Kao fino rendani prah, prevashodno se koristi kao dodatak jelu i začin koji daje posebnu aromu i miris. Bilo da je u pitanju dodavanje cimeta žitaricama, voćnim obrocima ili čokoladi, njegova upotreba u spravljanju slanih jela od različitih vrsta mesa poput jagnjetine ili piletine, ili korišćenje cimeta za aromatizovanje različitih vrsta alkoholnih pića, on je zasigurno jedan od najupečatljivijih kulinarskih dodataka.
Usled antimikrobnog dejstva njegovih eteričnih ulja, cimet se preporučuje i kao alternativa uobičajenim i često štetnim konzervansima hrane, a valjalo bi ga dodavati i u napitke koje svakodnevno konzumiramo.
Mnogo više od začina!
Neverovatni cejlonski imet ima i dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini u različitim delovima sveta. Kao značajni izvor antioksidanasa (drugi po redu nakon karanfilića u različitim biljkama i začinima) koristi se u zaštiti organizma od slobodnih radikla i prilikom različitih gljivičnih i bakterijskih infekcija.
Značajnu ulogu cejlonski cimet može odigrati i u regulaciji digestivnog trakta. Kasija cimet, pak, može imati pozitivno dejstvo prilikom vanjske upotrebe, poput nanošenja na kožu.
Cejlonski cimet i otpornost na insulin
Blagotvorni cimet igra značajnu ulogu i u kompleksnim procesima ljudskog organizma koji su vezani za regulaciju nivoa šećera u krvi. Naime, hormon pankreasa – insulin – zaslužan je za isporučivanje glukoze (šećera) ćelijama organizma u kojima se šećer transformiše u neophodnu energiju.
U telu otpornom na insulin, hormon ne može adekvatno prodreti u ćelije, te ostaje prisutan u krvi u većoj meri. Istraživanja su pokazala da cejlonski cimet stimuliše receptore insulina i transport šećera u organizmu i smanjuje količinu glukoze koja nakon obroka prodire u krv usporavajući istovremeno razlaganje ugljenih hidrata.
Prstohvat cimeta kao dodatak ishrani dijabetičara
Usled izuzetnog blagotvornog dejstva začina cimeta na procese regulacije šećera u krvi, dijabetičari bi ga trebalo uvrstiti u svoju ishranu. Birajte mudro, te cejlonski cimet bogat antioksidansima, bez štetnih količina kumarina, učinite novom aromom u Vašoj kuhinji.
S obzirom na to da je dozvoljena dnevna količina unosa cejlonskog cimeta 1–6 g dnevno, jedna kafena kašičica može biti korisan dodatak napicima poput 200 ml čaja ili vode, jednom na dan, pre obroka.
Upola manja mera, u kombinaciji sa maslacom od kikirikija i kriškama jabuka sjajan je doručak i stimulacija regulacije nivoa šećera u krvi tokom celog dana, a cimet može biti i neizostavni dodatak hranljivim obrocima sa žitaricama.
Ne zaboravite da je važna i svežina
Da bi u potpunosti iskoristili lekovita dejstva cimeta, morate voditi računa i o njegovoj svežini. Štapići cimeta mogu trajati duže, čak i do godinu dana, dok se cimet u prahu može čuvati samo par meseci u hermetički zatvorenoj kutiji. Što je cimet svežiji, njegov ukus je bolji, a njegovo dejstvo blagotvornije.
Posvećenost detaljima je ključ
Pažljivom planiranju jelovnika ljudi sa dijabetesom u velikoj meri mogu doprineti i inovativni preparati zasnovani na prirodnim sastojcima koji olakšavaju unos neophodnih sastojaka i blagotvorno utiču na insulinsku rezistenciju organizma. Jedan od njih je i CuraLin revolucionarni suplement koji u svom sastavu kao jedan od ključnih prirodnih sastojaka sadrži – cimet!
Brižljivost u organizaciji ishrane osoba sa dijabetesom tipa 2 ne mora zahtevati veliki napor. Uz malo strpljenja i dobre organizacije, i korišćenjem različitih prirodnih i svakodnevno dostupnih sastojaka poput cejlonskog cimeta i proizvoda koji ga sadrže, Vaša kuhinja će odisati neverovatnim mirisima, a kvalitet Vašeg života će biti unapređen.