Female hiker drinking water in the mountains

Zašto su dijabetičari žedni i šta možete učiniti povodom toga

Povišeni šećer u krvi primorava vaše bubrege da rade više nego obično kako bi održali nivo glukoze u ravnoteži. Kada bubrezi ne mogu da isprate taj ritam, vaše telo će pokušati da izbaci iz krvi povišenu glukozu kroz urin, čime se povlači i tečnost iz tkiva, što dovodi do dehidratacije. Zbog toga ćete često osećati žeđ.

Oduvek su nam govorili da bi trebalo da pijemo mnogo vode i odmalena smo upoznati sa značajem hidratacije. Ali da li se ponekad osećate kao žedan čovek u pustinji? Čini li vam se da ne možete da ugasite prekomernu žeđ iako pijete više od preporučena dva litra vode dnevno?

Koliko je tačno potrebno vode svakome od nas, zavisi naravno od opšteg stanja organizma, načina života i uzrasta. Ali kod dijabetičara postoje i dodatni faktori koji utiču na hidriranost, pa bez obzira na to koliko vode popili, žeđ i osećaj suvih usta ne nestanu sasvim. Zbog konstantnog osećaja žeđi i njenog neprestanog gašenja povećanim količinama vode, stvara se začarani krug pijenja i mokrenja, naročito noćnog.

Za ljude sa dijabetesom suva usta i prekomerna žeđ su uobičajeni. Oni su pak rezultat visokog nivoa glukoze, a telo se neprestano trudi da se reši povišenog šećera u krvi. I to čini na dva različita načina:

 • Upija glukozu u ćelije radi stvaranja dodatne energije.
 • U potpunosti izbacuje glukozu iz vašeg tela.

Iako obe metode održavaju pravilnu telesnu funkciju, jedna od njih je ono što verovatno uzrokuje povećanu žeđ i suva usta. Prekomerna žeđ je znak dijabetesa. Medicinski se naziva i polidipsija. Žeđ je povezana sa još jednim uobičajenim simptomom dijabetesa, učestalijim mokrenjem od normalnog ili poliurijom.

Da li je pijenje mnogo vode dobro za dijabetičare?

Prekomerna žeđ i pojačano mokrenje su uobičajeni simptomi dijabetesa. Povišeni šećer u krvi primorava vaše bubrege da rade više nego obično kako bi održali nivo glukoze u ravnoteži. Onog trenutka kada bubrezi više ne mogu da isprate taj ritam, telo će pokušati da izbaci višak glukoze kroz urin, čime se povlači tečnost iz tkiva, što dovodi do dehidratacije. Zbog toga ćete često osećati žeđ.

Pijenje vode pomaže u rehidrataciji krvi kada telo pokušava da ukloni visok nivo glukoze putem urina. Zbog toga pacijenti sa dijabetesom tako često uriniraju. Česti odlasci u kupatilo mogu dovesti do dehidratacije, uslovljavajući prekomernu žeđ.

To je način na koji vam telo govori da nadoknadite tečnost koju je upravo izbacilo. Povećavanje količine vode koju unosite može ublažiti ove simptome. Uvek se možete konsultovati sa svojim lekarom o tome koliko je vode dnevno konkretno vama neophodno.

Abnormalno mokrenje i žeđ, neutanaživa glad, umor, neobjašnjiva razdražljivost, uključujući prisustvo ketona u urinu, a ponekad čak i zamagljen vid, mogu biti rani znaci dijabetesa.

Najčešći simptomi dijabetesa često se nazivaju tri tipa dijabetesa. Postoji nekoliko načina za dijagnostikovanje dijabetesa. Neki od njih su:

 • slučajni test šećera u krvi;
 • test šećera u krvi natašte;
 • oralni test tolerancije glukoze.

Tri P dijabetesa

Polidipsija: medicinski termin koji ukazuje na pojačanu žeđ. Osoba sa polidipsijom popiće više od pet litara tečnosti tokom dana.

Polifagija: povećanje apetita.

Poliurija: učestalo mokrenje.

NEKA OD NAJČEŠĆIH PITANJA:

Da li dijabetičari dehidriraju brže?

Dijabetes i dehidratacija mogu biti opasna kombinacija. Međutim, dobra vest je da sa nekoliko jednostavnih koraka može zaustaviti začarani krug dehidratacije i visoke glukoze.

Prekomerni nivo glukoze u krvi dovodi do smanjene hidratacije u telu.

Vaše telo pokušava da održi ravnotežu. Kada tečnost nestane sa jednog mesta, vaš organizam se bori pokušavajući da je zameni vodom iz krvotoka.

Kada je u vašem krvotoku manje vode, količina krvi se smanjuje i šećer u krvi raste. Visok nivo šećera u krvi, kao što znate, dovodi do rezistencije na insulin i daljeg povećanja šećera u krvi.

Visok nivo šećera u krvi uzrokuje dalju dehidrataciju, što stvara začarani krug i dovodi do ponavljanja celog procesa.

Dijabetičarska žeđ: šta je to i kako je možete regulisati?

Prema savetu iz Specijalnog zdravstvenog izveštaja Harvard Medical School, da bi vaši telesni sistemi pravilno funkcionisali, treba da popijete od četiri do šest čaša vode dnevno.

Po čemu se dijabetičarska žeđ razlikuje kod dijabetesa tip 1 i tip 2?

Obe vrste dijabetesa mogu izazvati slične simptome ako se ne leče.

Kako možete regulisati pojačanu žeđ?

Potrebna količina vode varira od osobe do osobe. Dovoljno je imati pristup pijaćoj vodi svaki put kada osetite žeđ. Trebaće vam povećane količine vode ako vežbate i znojite se, ako ste napolju po vrućini, ako jedete začinjenu hranu tokom dana ili ako ne jedete dovoljno hrane koja sadrži vodu.

Refleks žeđi nije uvek savršen i lako se može zameniti sa glađu. Simptomi koji se preklapaju mogu dovesti do zabune kada je reč o osećaju gladi i žeđi. Obratite pažnju na ove osećaje i razmislite o tome šta ste do tada jeli ili pili u toku dana.

Takođe, veoma je važno obratiti pažnju na boju urina. Boja urina pravi je pokazatelj nivoa hidriranosti vašeg tela. Boja urina dobro hidrirane osobe je bledožuta ili bistra. Ako je tamnožuta, ovo je dobar pokazatelj da vam možda treba mnogo više vode u sistemu.

Da bi se eliminisala dehidratacija, preporučuje se postepeno pijenje tečnosti tokom dana.

Koji su načini da ne proskočite svoju meru vode tokom celog dana?

 • Nosite sa sobom flašu sa vodom
 • Vodite dnevnik o vodi
 • Pronađite alternativni napitak

Da li je voda jedina opcija da se utoli prekomerna žeđ?

Istraživači su otkrili da količina vode koju pijete može igrati značajnu ulogu u tome kako vaše telo reguliše šećer u krvi. Ako želite da utolite žeđ, budite oprezni sa sokovima. Ova pića su često bogata šećerom, što može izazvati skok njegovog nivoa u krvi i pogoršati žeđ.

Možete da istražite koju domaću vrstu napitaka za dijabetičare možete da pijetes s obzirom na to da većina pića koja se prodaju u prodavnicama sadrži velike doze dodatog šećera.

Umereno možete uživati u kofeinskim i alkoholnim pićima. Ali uvek najpre birajte vodu, najbolju prirodu. To je jednostavno zato što voda nema kalorija, dodate šećere i ona je najpristupačnija i najneophodnija tečnost za vaše celokupno zdravlje.

Kako dugoročno upravljati dijabetičarskom žeđu?

Dok se osnovni problem povišenog nivoa glukoze ne reši, često mokrenje ostaće nerešeno pitanje. Zbog toga je lečenju čestih problema sa mokrenjem i žeđu koji potiču od dijabetesa najbolje pristupiti – holistički.

Ljudi sa dijabetesom tip 1 i tip 2 moraju pažljivo pratiti svoj način života i poštovati rutinu personalizovanog lečenja i režim koji je propisao lekar. Imajte na umu sledeće:

Pridržavajte se zdravog plana ishrane

Obavezno uključite u ishranu povrće bez skroba, kao što su brokoli, spanać i boranija. Unosite što manje dodatih šećera i prerađenih žitarica, kao što su beli hleb, pirinač i testenine sa manje od dva grama vlakana po porciji. Ne zaboravite da uravnotežite svaki obrok sa odgovarajućom količinom proteina i mlečnih proizvoda. Plan lečenja obično propisuju lekari, i on uglavnom sadrži malo masti i kalorija i ima veliku hranljivu vrednost.

Ostanite hidrirani

Glukoza u krvotoku postaje koncentrisanija zbog dehidratacije. Pijenje dovoljno vode uticaće na mnogo aspekata vašeg celokupnog zdravlja.

Pratite nivo šećera u krvi i uzimajte insulin

Kao pacijent sa dijabetesom tip 2, možda ćete morati da proveravate nivo šećera u krvi nekoliko puta dnevno. Vodite evidenciju o tome. Uzimajte insulin kako je propisano. S obzirom na to da dijabetes može uticati na funkciju celog tela, zdravstveni radnici takođe treba redovno da testiraju vaše:

 • zdravlje bubrega (ispitivanje urina i krvi);
 • zdravlje srca (krvni pritisak, težina i nivo holesterola);
 • zdravlje stopala (pregled stopala i senzorno testiranje);
 • zdravlje očiju (očni pregledi).

Uspostavite rutinu vežbanja

Utvrđena rutina vežbanja poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tip 2, može smanjiti kardiovaskularne faktore rizika, poboljšati vaše celokupno blagostanje i doprineti gubitku kilograma. Razvoj dijabetesa tip 2 može se sprečiti i odložiti redovnim vežbanjem. Kontrolisanje dijabetesa i kondicije ide ruku pod ruku. Isprobajte jogu, plivanje ili druge aerobne vežbe. Za više ideja o vežbanju uvek se možete konsultovati sa lekarom.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci