Par saveta kako da brinete o svom zdravlju

Svi koji boluju od dijabetesa tip 1 ili tip 2 treba da budu edukovani o tome kako da se izbore sa bolešću, odnosno da nauče da upravljaju njome u skladu sa potrebama svog tela. Najbolji način da počnete sa ovim je da se konsultujete sa lekarom specijalizovanim za ovu oblast i da od njega dobijete adekvatan savet o lečenju.

Dobra organizacija je važna

Da biste mogli da živite kvalitetno sa dijabetesom najbitnije je dobra organizacija. Ključno je da se dijagnoza postavi što pre. Neki od simptoma na koje treba da obratite pažnju su: povećana glad i žeđ, veoma često mokrenje, česta pojava infekcija, zamagljen vid, pojava crvenila i osipa.

Kada otkrijete da imate dijabetes morate preduzeti sve mere predostrožnosti da kontrolišete stanje. Veoma je važno redovno pratiti nivo šećera u krvi jer u suprotnom može doći do ozbiljnih problema i komplikacija. Zatim, ako vam je propisana određena terapija, morate da je se pridržavate prema datim uputstvima. Terapiju ne treba preskakati i na lekaru je da vam kaže kako je najbolje da je uzimate.

Važnost redovnog testiranja

Ukoliko vaš lekar smatra da je, pored regulisanja ishrane i terapije, potrebno da redovno proveravate nivo glukoze u krvi, čak i kod kuće, učinite to, jer redovno testiranje i provera glukoze u krvi su važni iz sledećih razloga:

  • Proveravate da li vam određeni lekovi pomažu ili izazivaju komplikacije.
  • Proveravate da li je dijeta koju pratite dobra.

Briga o sebi kada vam je već dijagnostikovan dijabetes je veoma važna stavka u održavanju dobrog zdravlja. Ne samo da pomažete sebi u rešavanju problema, već i sprečavate rizik od drugih oštećenja koja mogu nastati.

Zdrava ishrana i zadovoljavajuća težina

Jedan od prvih koraka koji treba preduzeti kada je u pitanju kontrola dijabetesa je zdrava ishrana, jer ćete na taj način automatski imati kontrolu nad svojom težinom. Dakle, pažljivo birajte hranu, posebno onu sa šećerom i ugljenim hidratima, jer to može povećati nivo šećera u krvi.

Redovno konzumiranje voća, povrća i nemasnih proteina može pomoći da vaš imunitet bude jak. Takođe, postoje i vitamini i suplementi koji podržavaju vaš imuni sistem. Jedan od njih je i CuraLin suplement, prirodan dodatak ishrani razvijen u Izraelu. CuraLin je napravljen od 9 prirodnih retkih sastojaka i namenjen je ljudima koji boluju od dijabetesa tipa 2, a traže efikasan i prirodan način da održe zdrav nivo glukoze, kako bi mogli da vode život sa uživanjem.   

Ojačajte imunitet

Vaš imuni sistem je čuvar vašeg tela i stalno je u potrazi za pretnjama, te se bori protiv klica i bakterija koje mogu da naude vašem organizmu. Zato je važno da održite svoj imuni sistem jak. Evo tri sjajna načina kako da pomognete vašem telu da bolje funkcioniše:

Naspavajte se

Vašem telu je potreban san da bi moglo kvalitetno da funkcioniše. Spavanje takođe pomaže u smanjenju stresa, koji može oslabiti vaš imuni sistem. Dosledan raspored i opuštajuća rutina pre odlaska na spavanje mogu vam pomoći da imate miran san koji vam je potreban. Ovo uključuje izbegavanje kofeina pre spavanja, kao i stvaranje udobnog okruženja. Stavljajući san kao prioritet, svom imunološkom sistemu dajete potrebnu podršku da biste bili zdravi.

Vežbajte redovno

Svaka fitnes ili fizička aktivnost pomaže da vaš imuni sistem bude jak. Pokušajte da vežbate najmanje 30 minuta par puta nedeljno. Kada vežbate, povećavate broj otkucaja srca, što pomaže da imune ćelije efikasnije cirkulišu kroz telo. Vežbanje takođe pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.

Smanjite stres

Stres može oslabiti vaš organizam, zato je bitno da pokušate da pronađete načine da se opustite i smanjite ga. To može biti čitanje knjige, meditacija ili šetnja. Veoma je važno da ne dozvolite da vaš svakodnevni stres preraste u hronični. Da biste to sprečili, vodite računa da redovno vežbate, dovoljno spavate i jedete hranu koja vam odgovora. Bavljenje hobijima i provođenje vremena sa voljenim osobama takođe može pomoći u smanjenju stresa i jačanju vašeg imunološkog sistema. I zapamtite, nije važno koja je aktivnost u pitanju, sve dok uživate u njoj.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci