Koji vitamini su Vam neophodni: Vodič za dijabetes tip 2

Dijabetes tip 2 predstavlja specifično stanje organizma koji nije u mogućnosti da adekvatno reguliše nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom tog tipa posvećuju veliku pažnju zdravoj i izbalansiranoj ishrani. Međutim, znate li da su i vitamini značajni činilac režima ishrane koji može imati blagotvornu ulogu na zdravlje osoba sa dijabetesom tipa 2?

Šta se događa u telu kada imate dijabetes tip 2?

Moćan hormon insulina zadužen je za regulaciju nivoa šećera u krvi. Naime, insulin transportuje glukozu (šećer) ćelijama organizma, u kojima se glukoza pretvara u čistu energiju. Osobe sa dijabetesom tipa 2 otporne su na insulin, te se jedan od najznačajnijih metaboličkih procesa u njihovom organizmu odigrava drukčije – šećer ne prodire u ćelije, već ostaje u krvi!

Takvo stanje prouzrokovano je sedatornim načinom života, lošom ishranom i neizbežnim stresom. Danas, dijabetes tipa 2 poprima epidemiološke karakteristike i razvija se u svim životnim dobima, od detinjstva do starosti.

Dijabetes tip 2 i ishrana

Jedan od primarnih zadataka dijabetičara jeste zdrav režim uravnotežene ishrane. Primenom specifičnog jelovnika, u kome nema prehrambenih proizvoda sa visokim sadržajem šećera i masti, osobe uspešno regulišu nivo šećera u krvi. Međutim, s obzirom na to da je balans organizma osobe sa dijabetesom narušen, dijabetičari imaju i drukčije nutritivne potrebe

Vitamini su od ključne važnosti

Vitamini su organska jedinjenja od vitalnog značaja za funksionisanje ljudskog organizma. Čak 13 različitih vrsta vitamina koji se stvaraju u našem telu učestvuju u izgradnji nervnog sistema, mineralizaciji kostiju, jačanju vida i brojnim drugim fiziološkim procesima. 

Pojedini vitamini su i značajni antioksidansi. To znači da imaju ulogu jačanja imuniteta i smirivanje upalnih procesa u organizmu, posebno karakterističnim za osobe sa dijabetesom. 

Deficit vitamina kod osoba sa dijabetesom tip 2

Ipak, osobe sa dijabetesom tip 2 često imaju deficit pojedinih vitamina. Zašto je to tako? Poseban režim ishrane za posledicu ima da se putem hrane ne unose dovoljne i neophodne količine vitamina. 

Pored toga, povećan nivo šećera u krvi dovodi do pojačanog mokrenja prilikom čega se iz tela izlučuje veća količina vitamina. Rezultat? Organizam dijabetičara se nalazi u stanju povećane potreba za vitaminima.

Ipak, uz malo posvećenosti i ispravnim odabirom prehrambenih namirnica, osobe sa dijabetesom mogu vrlo lako regulisati sopstveni unos vitamina.

Vitamin A

Vitamin A ili beta-karoten je antioksidans koji pomaže u zaštiti očnih ćelija sklonih promenama koje izaziva dijabetes tip 2. Ima ga u šargarepi, zelenom povrću, puteru, siru, žumancu, peršunu i kajsijama.

Kompleks vitamina B (B1, B2, B6, B12)

U okviru kompleksa vitamina B, za osobe sa dijabetesom tipa 2 od posebnog značaja je vitamin B6 koji utiče na regulaciju šećera u krvi. Pored toga, on smanjuje oštećenje perifernih nerava do kog dolazi usled dijabetesa i štiti krvne sudove. Vitamin B potražite u žitaricama, jajima, ribi, zelenom kupusu, bananama i kvascu.

Vitamin C

Vitamin C je jedan od najjačih antioksidansa. Pored toga što smanjuje nivo akumuliranog šećera u krvi, novija istraživanja su pokazala i da je značajan u sprečavanju degenerativnih promena na očima kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Takođe, utiče na poboljšanje cirkulacije koja je posebno ugrožena kod dijabetičara.

Vitamin C se može naći u voćkama poput šipka, kivija, crvene ribizle i limuna, kao i u zelenom povrću i paprici.

Vitamin D

Neprikosnoven vitamin D direktno je vezan za regulaciju proizvodnje insulina, te od ogromnog značaja sa osobe sa dijabetesom. Pored toga što doprinosi stabilnim vrednostima šećera u krvi, utiče i na raspoloženje i ublažavanje simptoma depresije.

Najbolji izvor vitamina D je sunce, a nalazi se i sojinom mleku, haringima, sardinama i drugim morskim ribama, jajima, avokadu i govedini.

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji utiče na pravilno lučenje hormona, rad mišića i nervnog sistema. Prodiranjem u ćelije organizma, on ublažava posledice upalnih procesa koje mogu biti prouzrokovane dijabetosom tipa 2.

Vitamin E možete uneti u organizam uživajući u klicama žitarica i orašastim plodovima, posebno korisnim za dijabetičarski režim ishrane.

Priroda kao izvor zdravlja

Pre skoro stotinu godina jedini izvor vitamina bila je hrana. Međutim, moderna medicina je uspela da upotrebi ono najbolje iz prirode omogućavajući ljudima da vode računa o sopstvenom organizmu. Prirodni preparat kao što je revolucionarni CuraLin, sastoji se od biljaka za koje je klinički potvrđeno da regulišu nivo šećera u krvi i omogućavaju stvaranje neophodnih količina vitamina u organizmu.

Balans pre svega

Ako ste osoba sa dijabetesom tipa 2, stvaranje jelovnika ne mora Vam predstavljati brigu.Uz malo truda i odabirom blagotvornih namirnica obogaćenih kalcijumom, istovremeno ćete regulisati unos vitamina u telo i nivo šećera u krvi. Rezultat – snažniji i zdraviji organizam svakoga dana!

Započni zdraviji život danas

Povezani članci