Čašica alkohola: Koliko pića je zapravo dozvoljeno

Čašica alkohola: Koliko pića je zapravo dozvoljeno

„Od kada je sveta i veka“ konzumiranje alkohola je široko rasprostranjeno i društveno prihvaćeno među svim grupama stanovništva. Istraživanja pokazuju da Srbija danas ima više od 200.000 registrovanih alkoholičara! Na godišnjem nivou, građanin Srbije popije oko jedanaest litara alkohola, što je daleko iznad svetskog proseka koji iznosi šest litara.

Naravno, konzumacija alkohola je individualna odluka svake osobe. Hoćete li i u kojoj meri piti alkoholna pića zavisi isključivo od Vas. Ipak, ukoliko spadate u grupu ljudi koji se bore sa dijabetesom tip 2, poželjno je da znate na koji način alkohol može uticati na vaše stanje.

Manje količine alkohola ne izazivaju dijabetes, ali…

Za početak, istraživanja su pokazala da alkohol ne može da izazove dijabetes ako se pije u manjim količinama. Sa druge strane, važno je da zapamtite da alkohol u velikoj meri utiče na nivo šećera u krvi jer je bogat ugljenim hidratima.

Kada ga osobe sa dijabetesom konzumiraju više nego što je dozvoljeno to dovodi do različitih rizika, prvenstveno hipoglikemije, stanja u kojem nivo šećera u krvi padne ispod granice.

Simptomi hipoglikemije su:

 • pospanost,
 • nerazgovetan govor,
 • zbunjenost,
 • poteškoće pri hodu.

Kako dolazi do hipoglikemije?

Kao što smo rekli, najveći rizik za ljude koji imaju dijabetes, a konzumiraju alkohol je hipoglikemija.

Jetra, kao glavni detoksikator organizma, skladišti ugljene hidrate i oslobađa ih u krv između obroka i preko noći, kako bi se nivo šećera u krvi stabilizovao. Ovaj organ je takođe odgovoran za razgradnju alkohola i njegovo izbacivanje iz organizma. Problem je, međutim, u tome što jetra ne može da obavljati obe ove funkcije istovremeno. 

Kada osoba konzumira alkohol, jetra počinje da ga razgrađuje. U toku tog procesa ona ne može da oslobađa uskladištene ugljene hidrate za održavanje nivoa šećera u krvi, što znači da nivo šećera u krvi može dramatično da padne i dovede do stanja hipoglikemije.

Zbog toga, stručnjaci savetuju osobe sa dijabetesom da nikako ne piju alkohol ako im je nivo šećera u krvi već nizak. Ako, ipak, odluče da piju, uvek bi trebalo da istovremeno i jedu, te da u svoj obrok uključe namirnice poput voća, povrća ili žitarica.

Mešanje alkohola sa terapijom

Konzumiranje većih količina alkohola tokom uzimanja jednog od uobičajenih lekova za dijabetes – metformina, povećava verovatnoću da će ove osobe upasti u opasno stanje zvano laktacidoza.

Simptomi laktacidoze su:

 • usporen rad srca, 
 • slabost,
 • kratak dah.

Zato se osobama sa dijabetesom savetuje da se uzdržavaju od alkohola. 

Ne samo iz razloga koji su povezani sa nivoom šećera u krvi i rizikom od hipoglikemije, već i zbog drugih stanja na koja alkohol može da utiče, poput opasnosti od sticanja zavisnosti. Kao što i znate, a mi volimo da ponavljamo – zdrave navike su osnova kontrolisanja dijabetesa tip 2. Uz pravilnu ishranu, blagu fizičku aktivnost, možete umnogome uticati na kvalitet života.

Jedan od načina na koji možete regulisati nivo šećera u krvi je revolucionarni CuraLin suplement. U pitanju je preparat koji za samo sedam dana može uveliko dati rezultate i pomoći u borbi protiv dijabetesa, pa korisnici širom sveta vole da kažu da CuraLin nije nada, nego za mnoge od njih – rešenje za dijabetes tip 2.

Alkohol, ipak, nije potpuno zabranjen

Sve prethodno izrečeno, međutim, ne znači da osobe sa dijabetesom ne smeju uopšte da piju alkohol. Ali, važne su količine i vrste pića koje se konzumiraju. 

Pre svega, konzumiranje treba da bude umereno.

Koliko alkohola je dozvoljeno?

Američko udruženje za dijabetes (ADA) nije iznelo eksplicitnu zabranu konzumiranja alkohola osobama sa dijabetesom, ali im nije ni preporučilo da to čine. Udruženje se ograničilo na preporuku o umerenim količinama akoholnih pića: jedno piće dnevno za žene i do dva dnevno za muškarce.

Standardna preporučena mera podrazumeva količinu pića koje sadrži 10 grama alkohola. Na primer, 10 grama alkohola ima u:

 • 235 ml klasičnog piva
 • 100 ml vina
 • 60 ml likera
 • 30 ml jakog alkoholnog pića

Najpoželjnije vrste alkohola

Pošto smo ustanovili koja količina alkohola je preporučljiva za osobe sa dijabetesom, ostalo je još da vidimo i koje su vrste piće najpoželjnije.

U pitanju su alkoholna pića sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i šećera, kao što su:

 • „Light“ piva,
 • Vina,
 • Džin,
 • Vodka,
 • Viski.

Alkoholna pića za izbegavanje

Kada je reč o najmanje poželjnim alkoholnim pićima za dijabetičare, u tu grupu spadaju pića koja sadrže visok nivo šećera:

 • Kokteli,
 • Slatka vina,
 • Kremasti likeri.

Na koji način konzumirati alkohol kada imate dijabetes?

Pored količine i vrste alkoholnih pića, bitno je znati i na koji način treba piti alkohol. U tu svrhu, od velike pomoći može biti nekoliko „trikova“:

 • Ne piti alkohol na prazan stomak,
 • Ne piti alkohol kada je nivo šećera u krvi nizak,
 • Alkohol ne može da zameni obrok i ne treba ga posmatrati kao izvor ugljenih hidrata,
 • Održavati hidrataciju organizma tečnostima sa nula kalorija kao što su voda i dijetalna soda.

I šta sada raditi?

Kao što na osnovu prethodnih redova možemo zaključiti – alkohol može doneti brojne rizike osobama sa dijabetesom, ali i ne mora ukoliko se njegovoj konzumaciji pristupa kontrolisano i umereno

Ipak, konzumiranje alkoholnih pića je individualno, pa ne postoji univerzalno pravilo kako ga učiniti bezbednim za sve ljude sa dijabetesom. 

Zato se preporučuju konsultacije sa izabranim lekarom. U razgovoru sa stručnim licem možete dobiti korisne savete o količini, vrsti i načinu konzumiranja alkoholnih pića. Time bi se negativan uticaj na vaše zdravlje sveo na minimum.

Započni zdraviji život danas

Povezani članci