Tamna čokolada je dobra za dijabetičare

Pacijenti sa dijabetesom moraju pažljivo da vode računa o svojoj ishrani. Međutim, integrisanje slatkih zalogaja s vremena na vreme u uravnoteženu ishranu može biti u redu ako sledite jednostavna pravila. Uobičajen je mit da treba potpuno izbegavati slatkiše i poslastice, umesto toga možete slediti nekoliko jednostavnih koraka i povremeno uživati u njima.

Dijeta i slatkiši

Ljudi sa dijabetesom, prema Američkom udruženju za dijabetes, i dalje mogu da jedu slatkiše, čokoladu i drugu slatku hranu sve dok je konzumiraju kao deo plana zdrave ishrane i u kombinaciji sa vežbanjem. Plan zdravog obroka, prema njima, treba da uključuje:

  • Konzumaciju nemasnih proteina, povrća bez skroba, integralnih žitarica, voća i zdravih masti, na dnevnom nivou.
  • Unos ograničenih zasićenih masti, ugljenih hidrata, kalorija, kao i da uključuju u ishranu umerene količine soli i šećera.
  • Slatke obroke, s druge strane, treba ostaviti za posebne prilike i konzumirati ih u ograničenim količinama.

Osoba sa dijabetesom mora da nauči i prepozna kako će svaki obrok uticati na njegov nivo glukoze u krvi pre nego što ga konzumira. Ovo će vam postati lako kada naučite da redovno pratite dnevni unos kalorija.

Da, čokoladu možete da jedete

Kao dijabetičaru, kockica čokolade da bi se zasladili, vam može biti poslednja stvar na umu, ali nije sva čokolada ista i neke su, za vas, bolje od drugih. Ako imate dijabetes, potražite čokolade sa visokim sadržajem kakaa i niskim procentom šećera i masti.

Kockica tamne čokolade, sa visokim sadržajem kakaa, sadrži dosta dobrih sastojaka, a antioksidansi u čokoladi pomažu telu da efikasnije koristi insulin za kontrolu šećera u krvi.

Tamne čokolade su bogate kakaom koji je praktično bez šećera. Imajte na umu da su čokolade bez šećera i crne čokolade uvek najbolji izbor, a konvencionalnu mlečnu čokoladu uvek treba izbegavati. Takođe, uvek obratite pažnju na unos kalorija i masti, zato što povećana količina može dovesti do povećanja telesne težine.

Šta kaže istraživanje

Ljudi sa dijabetesom koji su konzumirali 25 grama tamne ili bele čokolade tokom osam nedelja proučavani su u studiji koju je predstavila „ARIA Atherosclerosis“. Posle osam nedelja, pojedinci koji su jeli crnu čokoladu imali su niži krvni pritisak od onih koji su jeli belu čokoladu. Nivo šećera u krvi je takođe bio niži kod onih koji su jeli tamnu čokoladu.

Zdravija poslastica

Domaći sladoled

Da biste napravili domaći sladoled od čokolade potrebni su vam sledeći sastojci:

1 ½ šolje nemasne pavlake

¾ šolje bademovog mleka

⅓ šolje tamnog kakao praha

⅓ šolje zaslađivača

3 žumanca

naseckana tamna čokolada

½ kašičice ekstrakta vanile

⅛ kašičice soli

Priprema:

Stavite u šerpu bademovo mleko, kakao prah, zaslađivač i ekstrakt vanile. Na umerenoj temperaturi mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Umutite žumance u drugoj činiji. Polako umućene žumance dodajte smesi koju ste prvo pripremili, i neprestano mutite da se sve sjedini. Kuvajte i mešajte dok smesa ne bude dovoljno gusta. Sklonite sa vatre i dodajte seckanu čokoladu. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim još mutite dok ne postane „glatko“. Sipajte smesu u posudice u kojima ćete služiti sladoled i ostavite da se ohladi 10 minuta. Zatim stavite u frižideru, najmanje na 3 sata.

U saradnji sa prirodom

Redovno održavanje nivoa šećera u krvi bez velikih skokova ili padova može biti pravi izazov za dijabetičare, ali je od ključne važnosti za opšte zdravlje. Zato je prirodni suplement CuraLin odličan izbor za osobe koje boluju od dijabetese tip 2. Uz redovnu fizičku aktivnost, kontrolisanu ishranu i CuraLin, slatkiši neće biti nešto čega ćete morati da se odreknete. Uživajte u životu i budite zadovoljni.

Trenutno dostupan bonus!

Curalife Kuvar

84 recepta za zdravu i ukusnu ishranu dijabetičara

Povezani članci