U slučaju da se pitate da li je kokosov šećer dobar za dijabetičare pošto ima nizak glikemijski indeks, Američko udruženje za dijabetes preporučuje da ga tretirate na isti način kao i konvencionalni šećer jer ima isti broj kalorija i ugljenih hidrata.
Ovaj šećer se dobija ceđenjem soka iz cvetnog pupoljka kokosa iz kojeg se ekstrahuje šećer koji se potom suši, te sitni u granule kako bi dobio svoj krajnji oblik. On se u mnogim zemljama koristi kao zaslađivač jer korisnici pretpostavljaju da nema značajnu nutritivnu ili zdravstvenu vrednost, što je slučaj sa svim vrstama zaslađivača, ali ne i ovde. Zato je kokosov šećer u poslednje vreme veoma popularan.
Sa kokosovim šećerom postupati kao sa drugim šećerima
Telo osoba koje imaju dijabetes ili ne proizvodi dovoljno insulina ili ga ne koristi pravilno, i kada se to dogodi, nivo glukoze može postati previsok i kao takav postaje štetan za organizam. Posledice ovog stanja su preterana žeđ, češće mokrenje, umor, što može dovesti do teškog stanja koje se zove dijabetička ketoacidoza. Ako se ovo nastavi, vaš sistem može biti oštećen. Da bi kontrolisali nivo glukoze, mnogi ljudi koji imaju problema sa dijabetesom tipa 1, pa čak i tipa 2 koriste dodatni insulin. Ipak, najbitnije jeste da ljudi sa dijabetesom uvek moraju da kontrolišu šećer kako bi izbegli fatalne posledice i održali optimalno zdravlje.
Zato sa kokosovim šećerom treba postupati kao sa ostalim šećerima, uvek ga pravilno koristiti u ishrani, i obavezno obratiti pažnju na sastav. Takođe, osobe sa dijabetesom kokosov šećer treba da koriste minimalno iz još jednog razloga, a to je jer sadrži prirodni hrom, koji je veoma važan u održavanju ravnoteže glukoze.
Zanimljivo je da kokosov šećer nema ukus kokosa već više ukus braon šećera, koji blago vuče na ukus karamele i samim tim neće menjati ukus vašeg jela ili poslastice kada ga budete koristili.
Zbog niskog GI kokosov šećer rado koriste i sportisti ali i svi oni koji vode računa o ishrani i zdravlju.
Zdravstvene koristi
Iako kokosov šećer može da pruži određene zdravstvene prednosti, uvek treba imati na umu da on ipak spada u kategoriju šećera. Kao takav, nije bogat hranljivim materijama, ima visok sadržaj kalorija pa ako ga koristite treba redovno da proveravate nivo glukoze u krvi.
Važno je da znate da neki proizvođači mešaju kokosov šećer sa sirovim šećerom od trske i drugim sastojcima. Pročitajte listu sastojaka pre kupovine. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj tegli kako biste sprečili zgrušavanje i ne zaboravite da računate ugljene hidrate kao deo vašeg ukupnog dnevnog unosa.
Uvek vodite računa o ishrani, i ne zaboravite da planiranju jelovnika u velikoj meri mogu doprineti i preparati zasnovani na prirodnim sastojcima koji olakšavaju unos neophodnih sastojaka i pozitivno utiče na vas. Jedan od njih je i CuraLin revolucionarni suplement.