Koliko ste puta čuli da je kvalitetna ishrana pola zdravlja? Verovatno jednako koliko i da se obroci u toku dana ne smeju preskakati, te da se doručak, ručak i večera moraju „ispoštovati“.
I to je sve baš tačno. Redovni, raznovrsni i uravnoteženi obroci nam zaista pomažu na polju jačanja imuniteta. A snažan imunitet je jedan od krucijalnih delova zdravog organizma.
Pored toga što direktno utiče na naše zdravlje, hrana predstavlja i svojevrsno gorivo koje nam pomaže u svakodnevnom funkcionisanju.
Zato je tom segmentu neophodno posvetiti posebnu pažnju. Bitno je da se zdravih navika u ishrani pridržavaju svi, posebno osobe sa dijabetesom.
Doručak kao priprema za – ručak
Da je doručak, kao prvi obrok u danu, izuzetno važan – to znaju i ptice na grani.
Kvalitetan doručak pokreće organizam na pravi način i blagotvorno utiče na nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Uz to, obezbeđuje neophodnu energiju za funksionisanje do narednog obroka.
Od čega bi jedan doručak trebalo da bude sačinjen kod osoba sa dijabetesom već ste imali priliku da čitate u našem prethodnom blogu. A kada gorivo od doručka ponestane, vreme je za ono glavno – njegovo veličanstvo ručak.
Ručak, centralni i najvažniji obrok
Da je ručak ključan za bitisanje svake osobe, govori i to što čak i kada radimo neke od najzahtevnijih poslova i preokupirani smo obavezama, imamo pravo na pauzu za ručak.
To je onih pola sata koje na poslu izdvajamo samo za sebe i svoj obrok, kako bismo putem hrane svom telu dali neophodno gorivo i ubrzigali energiju potrebnu za ostatak dana.
Zbog toga preskakanje ručka može biti „pogubno“ na više nivoa.
Šta se dešava ako preskočimo ručak?
Svi imamo dane u kojima, uprkos svemu, ne stignemo da ručamo. I to, po pravilu, izaziva gotovo identične efekte kod svake osobe.
Usled osećaja gladi i nedostatka energije postane nam loše, ne možemo da efikasno obavljamo zadatke i sve o čemu razmišljamo je samo – hrana. Do takvog stanja dolazi zbog toga što smo ostali bez goriva. A gorivo koje mozak koristi je glukoza.
Glukoza je usladištena u jetri kao glikogen, koji nestaje u periodu od 4 do 6 sati posle obroka. Zato je od 4 do 6 sati maksimum vremena koje treba da protekne između dva obroka, kako bi se izbegli neželjeni efekti koje smo naveli.
Zdrava hrana i je ukusna hrana!
Nije dovoljno da samo imamo redovne obroke. Još važnije je da oni budu kvalitetni i zdravi. I, verujte, zdrava hrana može da bude i veoma ukusna, ma koliko nam ponekada mnogo primamljivije i ukusnije izgledali ćevapi i pomfrit iz friteze.
Obroci sačinjeni od raznovrsnih namirnica, bogati proteinima i zdravim mastima sa niskim nivoom ugljenih hidrata, umeju da pokrenu „vodu na usta“. Njima bi trebalo da teže svi, a naročito dijabetičari.
Preporučljive namirnice za dijabetičare
Ako spadate u grupu ljudi sa dijabetesom, potrebno je da povedete računa šta će se naći na vašem tanjiru za ručak.
Za početak, neka vaš glavni obrok sadrži što raznovrsnije namirnice. Konzumirajte različite vrste povrća. Pokušajte da belo brašno zamenite integralnim, koje je zdravije, hranljivije i lakše za varenje. Neka barem jedan deo vašeg ručka bude veoma bogat proteinima, koje najviše možemo pronaći u različitim vrstama mesa (naročito pilećim i ćurećim), ribi, jajima ili orašastim plodovima.
Kada je reč o mlečnim proizvodima, valjalo bi da vam prioritet budu jogurt i sirevi sa što manjim procentom mlečne masti. Takođe, potrudite se i da unosite dovoljne količine zdravih masti. Njima je posebno bogata riba losos, kao i avokado.
Svesni smo da je održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi povremeno pravi izazov – i pored toga što vodite računa o ishrani. Uvek treba težiti prirodnim rešenjima za regulisanje šećera, a jedan od njih je i revolucionarni CuraLin preparat kom je većina Vas i dala šansu i ostala pri tom izboru.
Recept za zdrav ručak
Znamo svi da slobodno vreme nije nešto na šta možemo računati u većoj meri.
Ipak, ukoliko prioritete postavimo na pravi način, bićemo u prilici da deo dana posvetimo i sebi. A naše zdravlje bi moralo da bude prioritet svih prioriteta. Ako je tako, onda ćemo uvek pronaći dovoljno vremena za pripremu zdravog i ukusnog ručka i time obradovati naš organizam.
Evo i jednog božanstvenog recepta od kojeg ćete „prste da poližete“.
Zdrav ručak od ćuretine
- 550g mlevenog ćurećeg mesa,
- 100g spanaća,
- 1/4 šolje ovsenih pahuljica,
- 2 belanceta,
- 2 stabiljke celera,
- Zelena babura,
- 3 čena belog luka,
- 1/2 crvenog luka,
- 1/2 šolje peršuna,
- 1/2 kašičice kima,
- Kašičica majčine dušice,
- 1/2 kašičice kurkume,
- vrlo malo soli i bibera.
U pitanju je sasvim lagano jelo za pripremanje. Za početak, zagrejte rernu na 175 stepeni.
Sitno iseckajte papriku, crni luk, stabljike celera, spanać, peršun i beli luk. Zatim pomešajte ćureće meso, belanca, ovsene pahuljice i začine. Dodajte povrće u smešu. Formirajte loptice i ređajte na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite u rerni 25 minuta.
Prijatno!