CuraLife

Hrana

Najbolje voće i povrće sa niskim glikemijskim indeksom

Naglasak treba staviti na voće i povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, što posebno pogoduje onima sa dijabetesom tip 2, ali zdrava ishrana treba da bude prioritet bez obzira na to da li imate neko oboljenje ili ne

Koje voće i povrće možete bezbedno jesti ako imate dijabetes tip 2? I dok dijabetes tip 2 zahteva određene, male promene u načinu života, uprkos njima i dalje možete uživati u svakom danu. Voće i povrće su osnova svake ishrane jer su izrazito bogati vlaknima, mineralima i vitaminima i mogu se dodavati uz sve druge grupe namirnica, poput žitarica i mesa. A sa pristupom svežem voću i povrću tokom cele sezone, nema razloga da to propustite. Mi ćemo poseban naglasak staviti na najbolje voće i povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, što posebno pogoduje onima sa dijabetesom tip 2. Preporučujemo da proverite glikemijski indeks bilo kog voća i povrća koje planirate da jedete. Ovaj neprocenjivi alat pruža brzu sliku o tome koliko ugljenih hidrata može sadržati određena namirnica.

Sve blagodeti voća i povrća

Voće je sjajan, prirodan izvor brze energije. Naravno, nije dobro jesti previše voća, ali prava količina svakog dana može poboljšati vaše zdravlje.

Šta se sve nalazi u voću:

  • kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska;
  • vitamin C za jači imunološki sistem;
  • folna kiselina – posebno važna za trudnice.

Konzumiranje jedne ili dve porcije voća dnevno dovoljno je da se osetite zdravijim. Naravno da nije lako odmah praviti nagle promene u ishrani, ali uvek možete pronaći neko voće koje volite i onda ovo nećete doživeti kao obavezu već kao nešto u čemu uživate.

Kada ljudi počnu da razmišljaju o zdravoj ishrani, naravno da im povrće prvo pada na pamet. Mnogo je benefita koje povrće ima, ali jednostavno rečeno – ono poboljšava vašu krvnu sliku, a čini vas i otpornijim na bolesti.

Šta se sve nalazi u povrću:

  • vlakna, koja mogu sniziti holesterol, što je u direktnoj vezi sa bolestima srca;
  • vitamin A – pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija;
  • hranljivi sastojci koji nedostaju drugim grupama hrane poput žitarica.

Povrće je često jeftino, izdašno i lako ga je dodati u bilo koji način ishrane. Čak i ako ne čini glavni deo vaših obroka, lako može biti sporedni. Jedenje povrća je jedan od najjednostavnijih načina da brinete o svom zdravlju i kontrolišete dijabetes tip 2. Uz sve to, neki od najboljih recepata na svetu u osnovi imaju povrće, zato pravac kuhinja.

Predlažemo vam ovih 8 namirnica

1. Avokado

Avokado je trenutno dosta popularan i veoma je zdrav. Sadrži visok nivo zdravih masti poput onih koje se nalaze u ribi. Takođe sadrži malo ugljenih hidrata i lako se uklapa u mnoga jela – jaja, tost, smuti… A odličan je i kada se jede sam sa prstohvatom morske soli, na primer.

2. Breskve

S obzirom na to da su letnje voće, breskve nisu uvek dostupne. Obavezno ih kupite kad su u sezoni i kada su najzrelije kako biste maksimalno povećali unos hranljivih sastojaka. Breskve sadrže vlakna koja regulišu varenje, a uz to su i izuzetno ukusne.

3. Spanać


Ovo povrće nije samo za mornara Popaja. U stvari, spanać je jedno od mnogih povrća pogodnih za dijabetičare. Spanać se vrlo lako može dodati većini jela ili ga možete jesti kao prilog uz malo belog luka, što je još jedno povrće koje ima i antibiotska i antifungitivna svojstva.

Spanać sadrži mnogo vitamina A, K i C, i vrlo malu količinu ugljenih hidrata, što ga čini superhranom za dijabetičare. Ako vam u ishrani nedostaje vitamina K, koji održava kosti zdravim i pomaže u zgrušavanju krvi, spanać je odličan način da ga nadoknadite. Takođe, spanać je bogat i gvožđem.

4. Kupine


Kupine su neverovatno voće ako ste dijabetičar oboleo od tipa 2. Ove male bobice zaista su veoma ukusne i odličan su izvor vlakana. A vlakna su izuzetno važna za ljude sa dijabetesom, jer ga vaše telo koristi za regulisanje šećera. Takođe će vam pomoći u smanjivanju apetita, tako da ne posegnete ni za kakvom grickalicom kasno noću!

5. Crveni kupus


Ovo povrće je odličan izbor za salatu, odnosno kao dodatak glavnom jelu. Ali crveni kupus se može kuvati i tako služiti i kao glavno jelo. Inače, jedna šolja sirovog crvenog kupusa sadrži samo pet grama ugljenih hidrata. Crveni kupus je takođe veoma bogat vitaminom C i vitaminom K, koji su, kao što smo već rekli, veoma važni za vaš imunološki sistem i za održavanje i poboljšavanje vida.

6. Paradajz

Paradajz je tehnički voće, ali se često koristi kao povrće u obrocima ili za dekorisanje hrane. Bez obzira na to, paradajz je odlična namirnica koja vam pomaže u borbi sa dijabetesom tip 2. Sadrži visok nivo antioksidanasa, koji pomažu u ublažavanju upala, a uz to paradajz je odlična užina – sam ili kao deo većeg obroka.

7. Šargarepa


Šargarepa nije samo odličan izvor vlakana, već takođe može poboljšati vid. Dodata vlakna pružaju vam i prirodno rešenje za probavu. Ovo povrće je odlično u skoro svim okolnostima. Možete ga jesti kao međuobrok ili u salati, mada je lista recepata u kojima se nalazi šargarepa zaista podugačka.

8. Brokoli

Znali ste da će se brokoli sigurno pojaviti, ali nemojte misliti da to što se nalazi na dnu liste znači da je manje bitan. Naprotiv, on je odličan izvor proteina, pomaže vam u izgradnji mišića i omogućava da duže osećate sitost. Za dijabetičare je to vrlo važno jer će tako smanjiti potrebu za grickalicama.

Sveže i zamrznuto voće i povrće: da li postoji razlika?

Ako živite užurbanim i zauzetim životom, biće vam teško da redovno kupujete sveže voće i povrće. Dodajte tome izazov pranja i pripreme proizvoda. Upravo se zbog toga mnogi odlučuju za smrznuto voće i povrće. I ne greše. Smrznuto voće i povrće obično se bere na vrhuncu zrelosti, odnosno mnogo kasnije od voća koje treba da se preveze do vaše lokalne prehrambene prodavnice. Studije pokazuju da, iako je ova hrana smrznuta, ona zapravo sadrži istu količinu vitamina i hranljivih sastojaka kao i sveže voće i povrće.

Dakle, ako vaše omiljeno voće nije u sezoni, ne brinite! Šta god da tražite, verovatno je dostupno u prodavnicama. Samo obratite pažnju na to u koje proizvode je možda dodat šećer prilikom pakovanja.

Upoznajte CuraLin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poštovani korisnici CuraLin suplementa,

Usled povećane potražnje CuraLin-a, prinuđeni smo da ograničimo prodaju suplementa na jednu bočicu od 180 kapsula svim korisnicima koji su već na uspešnim terapijama.

I dalje su moguće rezervacije za nove korisnike putem kontakt telefona ili putem našeg sajta. Molimo sve buduće korisnike koji su poručili i nalaze se na listi čekanja, da u međuvremenu urade referentnu laboratorijsku analizu HbA1c (tromesečni prosek šećera u procentu)

Poručivanje više bočica CuraLin preparata, od 3 i 5 pakovanja, biće dostupno odmah po normalizaciji dostupnosti CuraLina. CuraLife iz Izraela i lokalni CuraLife iz Srbije, ubrzano rade na zadovoljenju potreba tržišta, tako da se očekuje do kraja meseca aprila postepena normalizacija snabdevanja CuraLin preparatom.

Zahvalni na razumevanju i srdačan pozdrav,

Vaš CuraLife Srbija.